menuMENUHledat

Elektromobily na celé čáře zvítězily v prestižním závodě Pikes Peakes

10.07.2015 07:00
Elektromobily na celé čáře zvítězily v prestižním závodě Pikes Peakes

Pikes Peakes International Hill Climb je každoroční automobilový a motocyklový závod do kopce, který se v americkém Coloradu pořádá už od roku 1916. Trať je dlouhá 19,99 km, má 156 zatáček a převýšení je 1440 m, což znamená průměrné stoupání 7,2 %. A v letošním ročníku elektromobily naprosto převálcovaly klasicky poháněná auta. První dvě příčky náročného závodu totiž obsadili právě řidiči aut s elektrickým pohonem.

Nový rekord v kategorii elektromobilů

Nejrychleji dokázal klikatou trať projet dvaačtyřicetiletý Novozélanďan Rhys Millen se závodním elektromobilem Drive eO. Jeho čas 9 minut a 07,222 sekund je navíc nový rekord závodu v kategorii elektromobilů.

Druhé místo obsadil japonský závodník Nobuhiro Tajima, který v 65 letech patří k nejzkušenějším účastníkům Pikes Peakes. Jeho kosmicky vyhlížející závoďák E-Runner vyvinutý chorvatským výrobcem elektromobilů Rimacem Automobili, zvládnul trať v čase 9 minut a 32,401 sekund.

Elektromobil pro životní prostředí

Nobuhiro Tajima se závodu do vrchu Pikes Peakes a dalších podobných extrémně náročných soutěží účastní už řadu let. V roce 2012 ale vyměnil klasicky poháněná auta za elektromobily, protože mu dle jeho slov záleží na životním prostředí a nechce ho svými závodními auty znečišťovat.

Dosavadní rekord v ohrožení

Výsledky elektromobilů se v Pikes Peakes zlepšují už několik let a je možné, že už příští rok to bude právě elektromobil, který překoná současný rekord závodu. Nejrychlejší čas 8 minut a 13.878 vteřin zatím drží Sébastien Loeb s autem Peugeot 208 T16. Vzhledem k rapidně se zrychlujícím elektromobilům, které letos v závodě naprosto triumfovaly, je ale možné, že už příští rok jeho rekord padne.

 

Nahoru