menuMENUHledat

Elon Musk chce vytvořit robota, který za vás bude doma uklízet

04.07.2016 13:01
Elon Musk chce vytvořit robota, který za vás bude doma uklízet

Luxování, vytírání, praní, žehlení, utírání prachu ... Domácí práce obvykle nevedou žebříčky oblíbenosti ve způsobu trávení volného času. Pokud nebodují ani u vás, tak by vás mohlo potěšit, že brzy za vás možná bude uklízet robot.

Chytrý robot jako pomocník v domácnosti

Jedním z prvních úkolů projektu OpenAI, který se zabývá výzkumem umělé inteligence a na němž se Elon Musk od počátku finančně podílí, je totiž vytvořit robota, který by lidem pomáhal s prací v domácnosti. Aby vývoj probíhal co nejrychleji, chce OpenAI využít některé už existující robotické technologie a pouze je upravit pro účely pomoci v domácnosti.

Zjednodušeně řečeno, chce OpenAI využít už existující roboty a naprogramovat je tak, aby je lidé mohli využívat pro domácí práce. Členové OpenAI jsou totiž toho názoru, že právě roboti jsou ideální způsob, jak umělou inteligenci otestovat v praxi.

Umělá inteligence v každodenní praxi

Projekt OpenAI vznikl v prosinci roku 2015. Jeho úkolem je zapojení umělé inteligence do běžného života a zároveň zabezpečení toho, aby se umělá inteligence nestala pro lidstvo hrozbou. Kromě Elona Muska projekt finančně podpořil i jeho kolega a další ze spoluzakladatelů systému PayPal Petr Thiel.

 

Nahoru