menuMENUHledat

Elon Musk se zbavuje akcií Tesly, loni za ně dostal 80 mld. Kč

09.11.2022 11:02 | Autor: Lukáš Kalvoda
Elon Musk se zbavuje akcií Tesly, loni za ně dostal 80 mld. Kč

Elon Musk loni několikrát prodal akcie Tesly a celkově za prodej utržil 3,6 mld. dolarů.


Když prodává generální ředitel akcie vlastní firmy, není to zpravidla dobré znamení o zdraví firmy. O to víc, když ředitel prodá akcie v hodnotě jednotek miliard dolarů. V takovém případě se už nejedná o daňovou optimalizaci či potřebu financí na nový dům, ale prodej akcií za cenu, která jemu samotnému připadá příliš vysoká. Dalším motivem může být jiný projekt, kam chce Elon Musk investovat své peníze, což je u něj pravděpodobné. 

Z celkového pohledu se nejedná o katastrofu a zbavení se všech svých akcií. Elon Musk stále drží 423 milionů akcií Tesly, prodal tedy pouze 5 % všech svých akcií a drtivou většinu si stále drží. Za posledních 12 měsíců však nedošlo k žádnému nákupu ze strany insiderů, cena jim pravděpodobně připadala příliš vysoká. 

Rok 2022 byl pro akcie Tesly, ale i pro spoustu jiných růstových firem, kterým nedělá dobře rychlé zvyšování úrokových sazeb, extrémně špatný. Hodnota Tesly v minulém roce klesla o 70 % a její akcie se nyní obchodují za podobnou cenu jako v létě 2020.

Nahoru