menuMENUHledat

Jaká zdravotní rizika podstoupí člověk při cestě na Mars?

10.09.2018 15:40 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Jaká zdravotní rizika podstoupí člověk při cestě na Mars?

Zvládne lidské tělo riskantní cestu na Mars završenou dlouhým pobytem v tamních nepříznivých podmínkách? 


O dobytí rudé planety snil už sovětský hlavní konstruktér Sergej Koroljov v 60. letech minulého století. Jak ovšem uvádí portál stoplusjednicka.cz, ještě dnes nám však stojí v cestě překážky nejen technologické, ale také zdravotní.

Pomineme-li obvyklá onemocnění či úrazy, jež se přesto mohou s ohledem na vzdálenost k nejbližší nemocnici změnit ve zcela krizovou situaci, číhají na astronauty dvě hlavní nebezpečí: Dlouhá cesta mimo ochranu zemské magnetosféry vystaví posádku přímému vlivu kosmického záření, před nímž ji lze chránit jen za cenu značných finančních nákladů. Pokud by na Slunci došlo k erupci, jejíž plazmoid by byl vržen na kosmickou loď, znamenalo by to přímé ohrožení života lidí na palubě. Se zvýšenou radiací se tedy budou muset vyrovnat buď technici, nebo právě astronauti tím, že riziko přijmou a podstoupí. 

Další neznámou je dlouhodobý pobyt na povrchu Marsu, neboť tamní klimatické podmínky se těm pozemským příliš nepodobají – snad až na neobydlené mrazové pouště. Na rudé planetě často řádí prachové bouře, není tam přímo k dispozici čistá pitná voda a atmosféru nelze dýchat. Každý výstup mimo základnu bude tedy znamenat pobyt ve skafandru, což představuje rovněž rizikovou operaci.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru