menuMENUHledat

Je toto první evropský Model 3?

08.11.2018 09:34 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com
Je toto první evropský Model 3?

Celá Evropa netrpělivě očekává, kdy společnost Tesla uvede veleúspěšný Model 3 i na jejím trhu. A jak to tak vypadá, první náznaky toho, že to bude již brzy, se začínají objevovat. V Německu byl spatřen Model 3 s evropským typem dobíjecího konektoru.


První vlaštovka?

Model 3 sklízí v zámoří obrovské úspěchy. Stal se nejbezpečnějším vozem v historii testování a zároveň nejprodávanějším elektromobilem na americkém trhu. Není proto divu, že držitelé předobjednávek v Evropě jsou již nedočkaví, kdy Tesla spustí prodeje i na starém kontinentu.

Že k tomu máme skutečně velmi blízko, by mohl naznačit i nově ulovený Model 3, který byl přistižen v Německu. Vyfocen byl, jak se dobíjí u jedné z budov patřící společnosti Tesla, a právě tato skutečnost prozradila, že se jedná o trochu jiný Model 3, než na jaký jsme zvyklí z USA.

Dobíjení po evropsku

Na snímcích je totiž patrné, že tento vůz má odlišný typ dobíjecí koncovky (nejspíše Typ 2 Mennekes) než vozy v USA. Modely S a X vyráběné v Kalifornii pro evropský trh mají taktéž odlišný typ dobíjecího zařízení a to právě zmiňovaný Typ 2, který je v Evropě standardem pro většinu evropských vozů.

V minulosti se objevilo několik spekulací o tom, že by Tesla mohla přejít na CCS standard, protože se jedná o stále vyhledávanější způsob rychlého nabíjení, ale CCS prozatím nemůže být potvrzeno. Tesla sice v Evropě ukázala Model 3 a to na Pařížském autosalonu, ovšem jednalo se o americkou verzi vozu s americkým typem dobíjecího konektoru.

Skutečně evropská verze?

Z obrázků je patrné, že vyfocený Model 3 v Německu rozhodně americký typ konektoru nemá, ovšem z fotografií není ani příliš jasné, jaký typ tedy vlastní. Forma, držadla a poloha konektoru by však mohly napovídat, že se jedná o Typ 2.

Napovídá tomu i ten fakt, že je vůz dobíjen z Tesla Wall Connectoru, který bude využíván pro dobíjení častěji. Nejspíše se tedy skutečně díváme na první evropskou verzi Modelu 3 a znamená to, že se jeho oficiální premiéra blíží!

Kdy se dočkáme?

Elon Musk již naznačil, kdy se Modelu 3 v Evropě dočkáme. Tesla plánuje do konce roku otevřít objednávky držitelům rezervací a v lednu společnost zahájí výrobu evropských vozů, aby je pak v únoru a březnu začala dodávat prvním majitelům.

Musk navíc dodal, že pro trh s pravostranným řízením, jako je Anglie či Austrálie, může očekávat první dodávky vozů v polovině příštího roku a následně přijde na řadu Asijsko-pacifický region.

Nahoru