menuMENUHledat

Kam v ČR za energií

01.11.2014 13:31
Kam v ČR za energií

Představte si svět, v němž je Česká republika zcela nezávislá na pohonných hmotách získaných od jiných zemí. Budoucnost, v níž je energeticky 100% soběstačným státem. Místní elektrárny hravě pokryjí veškerou naši spotřebu elektřiny. A na českých silnicích se prohánějí jen elektromobily. Nebylo by to pěkné? Představte si, že byste hledali domov v takovém světě. Kterou končinu byste si vybrali? Vždycky je dobré být u zdroje, ale u kterého? Liberecký a Jihočeský kraj jsou na tom sice velmi dobře, ale nedokážeme určit jednoznačného (a tedy nejméně energeticky závislého) vítěze. Musíte si holt vybrat podle vlastních preferencí. Jednotlivé zdroje energie jsou v naší kotlině rozprostřeny následovně:

Solární energie

Největší solární park leží paradoxně v Libereckém kraji, dalšími velmi sluníčkovými kraji jsou Jihomoravský a Plzeňský, zle na tom nejsou ani Zlínský nebo Středočeský kraj.

Vodní energie

Vody je u nás všude hodně a má dlouholetou tradici, takže malých vodních elektráren máme všude dost. Největší vodní elektrárny mají kraje Jihočeský, Středočeský, Olomoucký a Vysočina.

Větrná energie

S „větráky“ je potíž, že se nedají postavit úplně všude. Nejvíc větrných elektráren byste našli v severozápadních Čechách a na Moravě, to znamená hlavně Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Pardubický a Olomoucký kraj.

Uhelná energie

V Ústeckém kraji je asi tolik uhelných elektráren, jako ve všech zbylých českých krajích dohromady. Něco nám říká, že tam bychom tak úplně bydlet nechtěli.

Jaderná energie

Pokud chcete žít pod oblakem páry a za oknem mít panorama ozdobené Temelínem (a toto není ironie, protože jsme si vědomi, že některým z nás se monumentalita chladicích věží velmi líbí), pak jsou Jihočeský kraj nebo Vysočina přesně to, co hledáte.

Nahoru