menuMENUHledat

Kde je slibovaný Model 3 za 35 tisíc dolarů?

29.01.2019 09:47 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Kde je slibovaný Model 3 za 35 tisíc dolarů?

Tesla vždy prezentovala Model 3 jako dostupný elektromobil, tím však ani zdaleka není. Kdy tedy příjde cenově nejdostupnější verze a stane se tak vůbec?


První levný elektromobil

Když Elon Musk naskočil do soukolí společnosti Tesla, dal si jasný cíl přinést elektromobil širokým vrstvám obyvatel po celém světě. Prvním vozem, který měl tuto ideu pomalu přivádět v život, se měl stát Model 3, jehož image stavěla Tesla od začátku především na cenovce.

Již od počátku byl Model 3 prezentován jako dostupný vůz, jehož cena bude začínat na 35 tisících USD, v přepočtu na zhruba 788 tisících korunách. Avšak budete-li v nabídce Tesly hledat takový Model 3, budete zklamaní.

Tesla měla původně v plánu začít nejlevnější verzi Modelu 3, s jednodušším interiérem a menší kapacitou baterií, vyrábět pár měsíců po zahájení výroby ostatních verzí. Ovšem dostala se do problémů, které Musk označil za výrobní peklo a ty celý projekt neustále odsouvaly. V současné době je tak nejlevnější verzí ta za 44 tisíc USD.

Tesla levnou verzi nutně potřebuje

Tesla se ovšem své levné verze Modelu 3 za 35 tisíc dolarů nevzdává a co víc, nyní ji bude potřebovat více než kdy dříve.

Je to dáno hned několika faktory. Tím prvním je konkurence, která se začíná pomalu probouzet a na trh přináší elektromobily, které se k 35 tisícové hranici přibližují. Posledním příkladem může být elektrická Kona od Hyundai, která se v USA prodává od necelých 37 tisíc dolarů.

Druhým důvodem je příchod snižování daňového úvěru, který by měl vstoupit v platnost začátkem druhé poloviny tohoto roku. Díky tomu se ceny vozů Tesla budou opět navyšovat. Pro Teslu je tak levný elektromobil nezbytností, bez které se do budoucnosti neobejde, což v posledním rozhovoru potvrdil sám Musk.

„Zvýšení výrobního objemu a zlepšení výrobních postupů jsou pro Teslu zásadní, protože nám pomohou k dosažení úspor potřebných pro zahájení výroby standardní verze Modelu 3 s cenovkou 35 tisíc USD a životaschopnosti společnosti.“

Snad za půl roku

V současné době vidí Tesla realizaci nejlevnější verze Modelu 3 nejdříve za 4 až 6 měsíců, ovšem Musk nestanovil žádné přesné datum, takže je vše jen otázkou spekulací. Jasné je však to, že Tesla levnou verzi Modelu 3 potřebuje velmi nutně.

Nahoru