menuMENUHledat

Lexus vyvinul funkční prototyp létajícího skateboardu

13.07.2015 07:00
Lexus vyvinul funkční prototyp létajícího skateboardu

Asi každý, kdo má rád film Návrat do budoucnosti, někdy zatoužil vyzkoušet si hoverboard. O létajícím skateboardu už ale nemusíme jenom snít, protože v poslední době se objevily hned dva funkční hoverboardy. Na prvním z nich pracuje Američan Greg Henderson, který finance na realizaci svého vynálezu sbíral pomocí crowdfundingové kampaně na internetu. S druhým funkčním létajícím skateboardem nyní přichází firma Lexus.

Hoverboardy jako předchůdci létajících aut?

Před několika měsíci automobilka Lexus naznačila, že jedním z jejích dlouhodobých cílů by mohla být létající auta. Zatím ale do světa poslala o trochu skromnější levitující dopravní prostředek, než je auto. O hoverboardu nazvaném Slide však zatím jeho autoři nezveřejnili příliš detailů a do sériové výroby se tahle technologická vymoženost zatím taky nechystá.

Létající skateboard prý využívá podobnou technologii jako japonské rychlovlaky, které se pohybují na polštáři magnetického pole. Vlaky mají místo kol speciální magnety a při pohybu se vznášejí asi 10 cm nad tratí. Stejně tak by se i létající auta, na jejichž vývoji nyní Lexus pracuje, měla pohybovat jen několik centimetrů nad zemí a ne někde vysoko nad mraky.

Využití soustavy silných magnetů a supravodičů

Hoverboard Slide, který by mohl být prvním stupínkem na cestě ke „vznášedlům“, údajně levituje díky zatím blíže nespecifikované soustavě silných magnetů a supravodičů chlazených tekutým dusíkem. Magnetické pole k levitaci používá i první zmiňovaný hoverboard, na kterém pracuje Greg Henderson. Jeho létající skateboard se ale dokáže vznášet jen nad speciálním magnetickým povrchem, takže do města s ním vyrazit nemůžete. Jestli něco podobného bude možné s hoverboardem od Lexusu zatím kvůli nedostatku informací jasné není. Na návrat do budoucnosti si tak asi budeme muset počkat minimálně do podzimu, kdy má Lexus poskytnout víc informací.

Zdroj obrázku: popsci

Nahoru