menuMENUHledat

Mars je plný prachu. A téměř všechen prach pochází z jediného místa

03.08.2018 14:14 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Mars je plný prachu. A téměř všechen prach pochází z jediného místa

Rudou planetou cloumají prachové bouře. Odkud se ten prach bere?


Prach je na Marsu všudypřítomný. Je ho tam tolik, že při velkých prachových bouří pokryje prakticky celou planetu. Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, vědci nedávno zjišťovali, odkud všechen ten prach pochází a přišli na překvapující věc, téměř veškerý prach rudé planety pochází z jediného místa – z útvaru Medusae Fossae Formation.

„Kaňony Medúzy“ se na povrchu Marsu táhnou do vzdálenosti 5 tisíc kilometrů. Jsou to ohromné vrstvy vyvřelin, které zřejmě vznikly během extrémní erupce na povrchu Marsu, k níž došlo před více než 3 miliardami let.

Prach z Medusae Fossae

Planetární vědci už znají složení hornin Medusae Fossae. A Lujendra Ojha z John Hopkins University s kolegy zjistili, že prach v atmosféře Marsu, se specifickým poměrem síry a chlóru, tomuto složení zcela odpovídá. Od svého vzniku Medusae Fossae postupně erodují a marťanské podnebí z nich drolí stále nový a nový prach.

Badatelé odhadují, že za uplynulé miliardy let útvar Medusae Fossae přišel o 60 procent své hmoty. Přitom ale stále jde o největší uloženiny vyvřelého materiálu ve Sluneční soustavě. V současné době je prý prachu z Medusae Fossae v atmoféře Marsu tolik, že kdyby všechen usedl na povrch, tak po celé planetě vytvoří vrstvu o výšce 2 až 12 metrů.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz. 

Nahoru