menuMENUHledat

Musk a jeho slunečný svět

25.08.2015 10:00
Musk a jeho slunečný svět

Muskova firma SolarCity rozpíná svá chapadla (rozuměj solární panely) po celých Státech a drtí konkurenci. Na poli fotovoltaických elektráren rychle expanduje, a to hlavně díky střešním panelům.

Do tří let milion zákazníků

Podle našich informací by měly instalované solární panely v USA dosáhnout do konce letošního roku kapacity 8000 MW, což je zhruba čtyřnásobek kapacity Temelína. Společnost SolarCity, kterou Musk z 23 % vlastní a jejímž generálním ředitelem je Muskův bratranec, jen za první pololetí vykázala 1418 MW, což je téměř pětinový podíl. Dnes má firma více než 250 tisíc zákazníků, to jí ale nestačí. Do roku 2018 jich chce mít milion.

Svého cíle chce SolarCity dosáhnout především umisťováním solárních panelů na střechy menších podníků, které by měly přejít na samoudržitelný zdroj energie stejně jako domácnosti. Prý by tak mohly měsíčně ušetřit 5–25 % nákladů.

Panely už má i Intel nebo Walmart

Finance společnost získává od soukromých investorů i veřejnosti – loni vydala dluhopisy v hodnotě 200 milionů dolarů. Hlavní zdroje ale pochází od státu – podle deníku Los Angeles Times získala na dotacích 2,5 miliardy dolarů a vláda státu New York momentálně financuje fabriku na výrobu solárních panelů v hodnotě 750 milionů dolarů, kterou bude rovněž provozovat Muskova firma.

Prozatím si sice fotovoltaické panely na svou střechu pořídilo jen malé procento Američanů, toto číslo ale neustále roste. Panely od SolarCity prý už pokrývají i střechy společností, jako jsou Walmart nebo Intel. Podle expertů se ve Spojených státech budou obnovitelné zdroje rozmáhat čím dál tím víc a prý jsou skutečnou hrozbou pro dosavadní energetický průmysl, který pracuje například s uhlím. Uvidíme, co budoucnost přinese.

Nahoru