menuMENUHledat

Nejen InSight: Na misi k Marsu uspěly i první meziplanetární cubesaty

30.11.2018 16:48 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Nejen InSight: Na misi k Marsu uspěly i první meziplanetární cubesaty

Marsovská mise InSight neznamená jen úspěšné přistání sondy na rudé planetě. Jde také o velký úspěch meziplanetárních nanosatelitů.


Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, ještě počátkem letošního roku platilo, že všechny cubesaty, které lidstvo vypustilo do vesmíru, se pohybovaly jen na oběžné dráze kolem Země. Dál si žádný z nich netroufl. Vše se ale změnilo, když s společně s misí InSight vyrazily k rudé planetě i dva cubesaty programu Mars Cube One -MarCO-A a MarCO-B.

Všichni s napětím sledovali, jak sondy velikosti kufříku, kterým se přezdívá „WALL-E“ a „EVE“, uspějí na samostatném letu vesmírným prostorem do vzdálenosti 484 milionů kilometrů. A jestli budou cubesaty schopné splnit úkoly, které jim jejich operátoři připravili. Jejich hlavním úkolem bylo vyzkoušet přenos vysílání sondy InSight na Zemi a otestovat přitom miniaturizovaný komunikační systém. Mezi jejich další úkoly patřilo i pořízení snímků Marsu a okolí a sběr vědeckých dat.

Úspěch cubesatů u rudé planety

Pár dní po úspěšném přistání robotického modulu InSight na Marsu je jasné, že i cubesaty programu MarCO, který přišel na 18 milionů dolarů (asi 410 milionů Kč), uspěly na jedničku. Cubesaty dokázaly přenášet komunikaci během přistání mise InSight a poslaly také několik pěkných snímků Marsu.

Cubesaty programu MarCO zahájily novou éru meziplanetárních letů. Názorně předvedly, že můžeme vysílat do Sluneční soustavy malé a tudíž relativně levné sondy, které ale přesto mohou přinést cenné výsledky. Meziplanetární cubesaty se budou vyloženě hodit na mise, kde hrozí větší rizika než obvykle. V dohledné době zamíří do meziplanetárního prostoru další nanosatelity, například letka cubesatů mise Exploration Mission-1 (EM-1), kterou by měla vynést do vesmíru na svém prvním letu velká nosná raketa NASA Space Launch System.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru