menuMENUHledat

Nejnovější update softwaru vozů značky Tesla přinese hned několik přelomových funkcí. Které to jsou?

04.09.2018 11:36 | Autor: VS | Zdroj: inverse.com
Nejnovější update softwaru vozů značky Tesla přinese hned několik přelomových funkcí. Které to jsou?

Tesla se chystá vypustit další velký update softwaru svých vozů. Ten přinese spoustu novinek, které vylepší schopnosti vozu na silnici i mimo ni.


Velký update od Tesly je pro všechny majitele této automobilky obrovským svátkem. Update totiž pravidelně přináší celou řadu novinek, díky kterým začnou Tesly umět zcela nové kousky a to jak na silnici, kdy se zlepší jejich jízdní vlastnosti a jízdní asistenti, tak také v garáži, kdy automobil dokáže připravit novou zábavu pro celou rodinu.

A právě takový update dorazí velmi brzy! Jedná se o další velký update po dvou letech a Tesla slibuje, že to bude skutečně velké. Dočkáme se nejenom přidání dalších uživatelů, ale také dlouho očekávaného autonomního měnění jízdních pruhů.

Aktualizace systému Autopilot

Tou nejvýznamnější novinkou updatu, který nese označení Tesla Software Update 9.0, budou nové autonomní prvky pro vozy Tesla. Automobilka již v roce 2016 oznámila, že všechny její nové vozy budou dodávány s potřebnými kamerami a senzory, které jim v budoucnu umožní autonomní řízení v rámci režimu Autopilot.

Současná verze Autopilota zaznamenala v posledních měsících díky menším updatům obrovské zlepšení, které je patrné například na níže přiloženém videu, ve kterém majitel Modelu 3 představuje nejnovější dovednosti tohoto systému.

Nový update však přinese také schopnost autonomní změny jízdního pruhu. Jakmile se automobil dostane na dálnici, automaticky si vybere jízdní pruh, navíc bude sledovat příležitosti k přesunu do rychlejšího pruhu, pokud jej budou ostatní vozy zpomalovat. V momentě, kdy se přiblíží sjezd z dálnice, Tesla zpomalí, opět se zařadí do správného pruhu a přenechá řízení řidiči.

Pod drobnohledem

Další novinkou bude vylepšení stávajících schopností vozu, a to především ve jménu vyšší bezpečnosti celého systému. Očekává se, že aktualizace přinese funkci dashcam, která bude sledovat řidiče a v případě jakýchkoliv problémů, jako je spánek, nízká pozornost či kolaps, bude řidiče vyzývat k většímu soustředění. Zároveň se dočkáme i automatického spínání směrovek, pokud tak nebude činit řidič.

Celý systém by měl běžet na zcela novém čipu přímo z dílny Tesly, který by měl být mnohem více výkonný než v současnosti používaný Drive PX 2 od Nvidie. Tato společnost však v nedávné době potvrdila, že s Teslou i nadále spolupracuje.

Nové prostředí

Nejnovější update by měl přinést také změnu prostředí v kapličce vozu. Tady se nepředpokládá zcela nová grafika či vizualizace, ale jen některé menší detaily, které však budou velmi užitečné, jako například vycentrování ukazatele vozu vůči ostatním automobilům tak, aby bylo minimalizováno riziko slepých úhlů.

Velké množství retrozábavy

Aktualizace potěší také tatínky, kteří jako malí chlapci hráli hry od Atari. Tesla totiž dostane hned tři hry od tohoto výrobce konzolí a her. Bude se jednat o Missile Command, Tempest a Pole Position. Poslední jmenovaný navíc bude ovládán pomocí volantu vozu, samozřejmě však pouze v momentě, kdy bude Tesla stát na místě. Hry budou ve voze coby další easteregg, tedy zábavné překvapení, a tak nás asi žádné jiné v tomto updatu nečeká.

A kdy nový update vyjde?

Přesné datum vydání zatím ještě není známo, i přestože Musk sliboval, že by update měl být k dispozici již během srpna. Ovšem nestalo se tak, ale je celkem jasné, že by se měla novinka objevit velmi brzy.

Nahoru