menuMENUHledat

Nejrychlejší elektromobil chce zlomit hranici 400 mil v hodině

16.03.2016 09:36 | Zdroj: fortune.com
Nejrychlejší elektromobil chce zlomit hranici 400 mil v hodině

Nejrychlejší elektromobil na světě Venturi Buckeye Bullet 3 by měl v nejbližší době překonat rychlost 400 mil v hodině, což je zhruba 644 km/h. Na projektu extrémně rychlého elektromobilu spolupracuje univerzita v Ohiu s firmou Venturi.

Rekordní rychlost 307 mil v hodině

Současný rekord v rychlosti dosažené na zemském povrchu drží vůz Thrust SSC. Jedná se o jednomístné vozidlo poháněné tryskovým motorem. V roce 1997 dosáhl tento stroj rychlosti 1228 km/h a stal se tak prvním vozem, který kdy překonal rychlost zvuku. Je víc než pravděpodobné, že v dohledné budoucnosti se žádnému elektromobilu nepodaří se této rychlosti přiblížit. To ale neznamená, že by se hranice dosažené rychlosti u elektromobilů neposouvala.

Předchozí model elektromobilu Venturi Buckeye Bullet dosáhl v roce 2010 rekordní rychlosti 307 mil v hodině, což odpovídá 494 km/h. Současná verze elektromobilu by ale měla v ideálních podmínkách vyvinout rychlost téměř 600 km/h. V loňském roce bohužel počasí na solných pláních Bonneville v Utahu nedovolilo rychlost aktuálního modelu otestovat. Jeho tvůrci proto doufají, že letos budou podmínky na solných pláních, kde se tradičně rychlostní limity testují, příznivější a podaří se jim rychlostní možnosti vozu v praxi otestovat.

Cílem projektu ovšem je vyvinout elektromobil, který by jednou překonal hranici 400 mil v hodině.

Nahoru