menuMENUHledat

Norská pošta má v plánu elektrifikovat svou flotilu tahači Semi

10.01.2018 18:44 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, obrázky: Tesla.com
Norská pošta má v plánu elektrifikovat svou flotilu tahači Semi

Krok, ke kterému má Česká pošta stále velmi daleko. Norská poštovní společnost se zavázala elektrifikovat svou flotilu  dopravních automobilů. Vybrala si k tomu model Semi od Tesly a opět potvrdila, že Norové to myslí s elektromobily skutečně vážně.


Zelené Norsko

Norská láska k životnímu prostředí je všeobecně známá a odráží se i na statistice prodaných elektromobilů, která staví tento severský stát na první příčku mezi evropskými státy. Elektromobily jsou oblíbené nejen u jednotlivců, ale kupují je i velké společnosti. Jednou z nich bude i Norská poštovní služba, která si dělá zálusk na Semi.

Norwegian post chce Semi

Podle informací tiskové zprávy společnosti Norwegian post splňuje model Tesla Semi veškeré předpoklady k tomu, aby se stala součástí její naprosto bezemisní flotily. Svůj záměr má v plánu uskutečnit do roku 2025 a její zakladatel John Eckhoff jej komentuje takto:

Elektřinu vidíme jako budoucnost všech segmentů automobilového průmyslu. Proto je pro nás velmi důležité začít testovat nové technologie. Technologický vývoj je velice rychlý a budoucí  elektrické vozy splňují naše potřeby z hlediska dosahu, bezpečnosti i nákladů.“

Pro Norskou poštu se však nejedná o první snahu být co nejekologičtější. Již v roce 2009 začala spolupracovat s evropskou přepravní společností Bring, která jí pomohla snížit emise tehdejšího vozového parku o 40%.

Druhá po ASKU

Oznámení nákupu tahačů Semi dělá z Norské pošty druhou norskou společnost, která se rozhodla nakoupit větší množství těchto vozů značky Tesla. První byla společnost ASKO, tedy velkoobchodní řetězec s nábytkem. ASKO objednalo 10 tahačů Semi, s těmi chce doplnit svou již tak velmi zelenou flotilu přepravních vozů. Její generální ředitel vyzdvihuje především schopnosti tahače, který  v mnohém převyšuje konvenční dieselové tahače.

A na schopnosti tahače Semi upozorňuje také Eckhoff. Oceňuje především některé konstrukční prvky vozu, nízkou hmotnost či automatický nouzový brzdný systém. Pochvaluje si i automatického pilota a samozřejmě nezapomněl zmínit dojezd 500 mil na jediné nabití.

Tesla Semi umožní Norské poště přepravovat zásilky o celkové hmotnosti až 36 tisíc kilogramů, přičemž z nuly na sto se při plném zatížení tahač dostane za 20 sekund. A právě tyto vlastnosti se Norské poště zcela jistě hodí.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru