menuMENUHledat

Opožděný objev: NASA nejspíš omylem přehlédla důkazy o životě na Marsu

24.07.2018 14:45 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Opožděný objev: NASA nejspíš omylem přehlédla důkazy o životě na Marsu

Analýza starých dat z misí Viking odhalila možné stopy po organických látkách. Zřejmě jsme tak organické látky na Marsu objevili už před čtyřiceti lety, jen jsme to nevěděli.


Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, Viking 1 byl první americký lander, který se dotkl povrchu Marsu. A také první ze všech, který tam fungoval delší dobu. Před Vikingem na Mars dopadlo anebo přistálo několik sovětských sond s krátkou životností.

Landery Viking 1 a Viking 2 pátraly po životě na rudé planetě. Jejich vybavení nebylo nijak oslnivé a to samé platilo i pro výsledky mise. Lander nenašly po životě na Marsu ani stopu. Odborníci ale experimenty obou landerů v dnešní době zpochybňují.

Experimenty programu Viking

Mluví se hlavně o části experimentu, kdy lander nabral špetku zeminy, ohřál ji na 500 °C a pak v ní hledal stopy organických látek. Žádné ale nenašel, což bylo vlastně dost překvapivé - zařízení GCMS (Gas Chromatograph-Mass Spectrometer) mělo správně detekovat alespoň organické látky, které na povrch Marsu přinášejí komety a meteority.

V roce 2008 objevil americký lander Phoenix na povrchu Marsu agresivní soli chloristany, známé též jako perchloráty. A perchloráty mohly způsobit zničení stop organických látek při experimentech sond Viking. Nedávno to potvrdil robotický rover Curiosity, když našel stopy organických látek na Marsu.

Co je ještě lepší, nová analýza starých dat misí Viking odhalila stopy možné reakce mezi chloristanem a chlorbenzenem, tedy jedné z organických molekul objevených roverem Curiosity. Vše nasvědčuje tomu, že organické látky vlastně objevily už sondy Viking, a že na Marsu jsou jednoduché organické látky na mnoha místech.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu Stoplusjednicka.cz.

Nahoru