menuMENUHledat

Podívejte se na video, jak hacknout Nissan Leaf

11.03.2016 14:14 | Zdroj: bbc.com
Podívejte se na video, jak hacknout Nissan Leaf

Bezpečnostní expert Troy Hunt v rozhovoru pro BBC řekl, že elektromobil Nissan Leaf se dá hacknout. Tiskové oddělení Nissanu následně vydalo prohlášení, že firma celou záležitost řeší. O co přesně šlo?

Hunt dokázal hacknutý Leaf ovládat z Austrálie, zatímco auto bylo v Británii

Koncem února přinesla BBC zprávu o tom, že Nissan Leaf má podle technologického experta Troye Hunta jisté bezpečnostní mezery. Rozhodně se nejednalo o žádnou záležitost, která by ohrožovala život a zdraví cestujících. I tak se ale Troy hunt rozhodl na celou záležitost upozornit. Zde se můžete podívat na video, ve kterém Hunt z Austrálie dokáže ovládat topení a klimatizaci elektromobilu zaparkovaného ve Velké Británii.

Majitelům elektromobilu doporučil Hunt vypnout aplikaci CarWings, a to do doby, než Nissan opraví její bezpečnostní mezery. Právě tato aplikace mu totiž umožnila na dálku ovládat elektroniku v autě, které od něj bylo vzdáleno několik tisíc kilometrů. Ze svého domova v Austrálii dokázal Hunt zapnout vytápění sedaček, zahřívání volantu a klimatizaci v elektromobilu, který stál na parkovišti ve Velké Británii. Nicméně další testy ukázaly, že pokud bylo auto v pohybu, nic podobného se udělat nedalo. Ovládat se tedy dal pouze zaparkovaný vůz.

I tak je ale podobná možnost ovládat auto na dálku poměrně nepříjemná. Nissan bezprostředně po Huntově zveřejnění této kauzy řekl, že celou záležitost mají nyní v rukách jejich bezpečnostní experti, kteří ji co nejrychleji opraví. 

Nahoru