menuMENUHledat

Pokus a omyl: Umělá inteligence se naučí řídit auto za 20 minut

13.07.2018 09:04 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Pokus a omyl: Umělá inteligence se naučí řídit auto za 20 minut

Autonomní auta nepotřebují více senzorů, map nebo hardwaru, ale inteligentní algoritmus.


Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, podle specialistů na umělé inteligence ze startupu Wayve jsou lidé úspěšní zejména díky schopnosti našeho mozku rychle se učit a zpracovávat vědomosti z mnoha různých zážitků. Domnívají se proto, že autonomní automobily nepotřebují výkonnější čipy, účinnější senzory nebo detailnější mapy. Podle nich jsou řešením lepší mozky.

Ve Wayve vyvinuli inteligentní algoritmus, který je schopný se rychle učit přímo v terénu. Algoritmus vložili do autonomní verze vozidla Renault Twizy, které vybavili kamerou s grafickou jednotkou pro inteligentní analýzu obrazu v reálném čase. Na sedadlo řidiče se posadil lidský operátor, ale řízení vozu měla v rukou umělá inteligence.

Cílem bylo naučit umělou inteligenci jet s autem rovně a udržet se na vozovce. Inteligence začínala od nuly a mohla si experimentovat, jak „chtěla“. Lidský operátor inteligenci hlídal. Kdykoliv auto vyjelo z cesty, tak ho operátor zastavil a provedl opravu. Inteligence byla „postihována“ za chyby při jízdě a naopak „odměňována“ za správnou jízdu. A jaký byl výsledek tohoto netradičního řidičského výcviku? Autonomní vůz ovládaný umělou inteligencí zvládl jízdu po silnici během pouhých 20 minut.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu Stoplusjednicka.cz

Nahoru