menuMENUHledat

Průlom v astrobotanice: Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila bavlna

21.01.2019 14:22 | Autor: VS | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Průlom v astrobotanice: Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila bavlna

Čínská sonda Čchang-e 4 operující na odvrácené straně Měsíce poslala na Zemi snímky, které dokazují, že tam vyklíčila semínka bavlny.


Přistávací modul Čchang-e 4, který na počátku ledna úspěšně přistál na odvrácené straně Měsíce, má na palubě biologický či ekologický experiment Lunar Micro Ecosystem. Je to neprodyšný válec o hmotnosti 3 kg, který obsahuje nezbytnou pozemskou atmosférou, půdu, vodu a šestici vybraných organismů, rostliny, houbu a živočicha. Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, cílem experimentu bylo vytvořit první, byť umělý ekosystém na Měsíci.

Zahrada na Měsíci

Čínští odborníci v těchto dnech prozradili, že do experimentu vložili semena huseníčku, řepky, brambor a bavlny, společně s vajíčky octomilek a s kvasinkami. Den po přistání na Měsíci experiment spustil zavlažování a biologické procesy dostaly zelenou.

Čerstvé snímky z „ekosystému“ v experimentu Lunar Micro Ecosystem ukazují, že semena bavlny na odvrácené straně Měsíce úspěšně vyklíčila. Žádné z dalších semen ho zatím nenapodobilo, symbolický význam čínského experimentu je samozřejmě ohromný. Experiment mimo jiné ukazuje, že v budoucnu by nemuselo být pro astronauty nepřekonatelným problémem sklízet na Měsíci vlastní úrodu vypěstovanou v kontrolovaném prostředí.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz. 

Nahoru