menuMENUHledat

Slovenská vláda navrhuje legislativní podporu pro elektromobily

05.06.2015 12:58
Slovenská vláda navrhuje legislativní podporu pro elektromobily

Slovenská vláda chce podpořit prodej elektromobilů a usnadnit život jejich stávajícím majitelům. Slováci proto připravují sérii osmnácti speciálních vládních opatření. Jedním z hlavních impulsů pro koupi elektromobilu má být například odpuštění daně z motorového vozidla pro slovenské podnikatele.

Odpadne povinnost platit registrační poplatek?

Pokud bude mít nově koupený elektromobil vyšší výkon než 80 kW, mohla by jeho majiteli odpadnout i povinnost platit registrační poplatek, který se vyžaduje pro zapsání vozidla do centrální evidence. Podnikatele by ke koupi elektromobilu mělo motivovat taky to, že si auto na elektrickou energii budou moci odepsat z daní rychleji než klasické auto na benzín nebo naftu.

Stávajícím i novým majitelům elektromobilů by podle jednoho z navrhovaných opatření mělo usnadnit život vybudování široké národní sítě nabíjecích stanic. Zatím jich je na Slovensku zhruba šedesát. V případě, že by Slovensko návrhy na podporu elektromobilů schválilo, počet veřejných nabíječek se rapidně zvýší.

Možné výhody při parkování

Majitelé elektromobilů se možná dočkají i výhod při parkování. Na každém parkovišti by se totiž objevila speciální parkovací místa právě pro ně. Také se jim nejspíš otevře cesta tam, kam by v budoucnu klasická auta nesměla, například do historických center měst.

Zastánci legislativních opatření pro podporu elektromobilů na Slovensku argumentují kromě snížení emisí i tím, že díky většímu rozšíření takových vozidel by se snížila závislost Slovenska na dovozu pohonných hmot ze zahraničí.

Nahoru