menuMENUHledat

Spolujízda s Tesla Model S

28.12.2015 19:26 | Autor: BP | Zdroj: thestar.com, teslamotors.com
Spolujízda s Tesla Model S

Když vlastníte auto za dva miliony, které je ještě k tomu elektromobil, stane se přímo magnetem na lidi. Zastavují vás na ulici, vyptávají se, chtějí se podívat dovnitř. To pravděpodobně potkalo spoustu majitelů vozů Tesla.

Nový Model S je třeba pořádně vyzkoušet – nejlépe dlouhým výletem

Daniel Valadares, technický konzultant z Toronta, je jedním z těch, komu v garáži stojí Tesla Model S 85D. Takže na sebe automaticky poutá mnoho pozornosti. Možná právě proto se rozhodl, že věci dovede ještě dále. Při svém výletu z Toronta do San Francisca, kam mířil na technologickou konferenci, nabízel cizím lidem, aby se svezli (a někdy dokonce řídili) jeho nový Model S.

Valadares si vyzvedl auto již na začátku října. Chtěl si nový elektromobil rovnou pořádně vyzkoušet a udělat si v něm dlouhý výlet. Rodina i přítelkyně ale nápadem úplně nadšení nebyli, a tak vyvěsil reklamu na Craiglist, což způsobilo neuvěřitelný poprask. Dostával tuny e-mailů, vzkazů na Facebooku, soukromýcj zpráv – všichni se chtěli svést v novém Modelu S. Valadares si nakonec vybral jednoho šťastlivce, bankéře Henryho Wonga.

Trasu si naplánovala Tesla sama podle Superchargerů

Ještě před výletem si Valadares naplánoval trasu. Což vypadalo asi tak, že zadal výchozí a cílové body a navigace Tesly si sama vybrala nejlepší cestu s ohledem na Superchargery rozmístěné v Severní Americe.

Nabíjení bylo snadné. Model S si sám spočítá a ukáže, kolik času a tím pádem kapacity je potřeba k aktuálnímu dojezdu a oba (téměř náhodní) cestující se nemuseli starat o nic jiného, než kde si koupit kávu a jídlo, zatímco se auto dobije.

V řízení se muži střídali, a tak kromě dobíjení nebylo téměř nutné zastavovat. Do San Francisca dorazili za 68 hodin bez nehody či jiného zádrhele.

Cesta zpět už tak růžová nebyla. Díky špatnému počasí se velmi snížil dojezd a Valadares měl v jednu chvíli dokonce strach, že vůbec nedojedou. Zpětně ale říká, že road-trip toho typu byl určitě velký zážitek, i když na příště se vydá raději na výlet se svou přítelkyní.

Nahoru