menuMENUHledat

Spolupráce Applu a Tesly. Co by přinesla a má vůbec smysl?

23.08.2018 10:25 | Autor: VS | Zdroj: amp.businessinsider.com
Spolupráce Applu a Tesly. Co by přinesla a má vůbec smysl?

Apple a Teslu považuje mnoho lidí za největší průkopníky na poli technologií. Již dlouho se mluví o tom, že by spolu mohli začít spolupracovat. Proč? Vzájemná pomoc by mohla být ku prospěchu jak výrobci elektroniky, tak také automobilce.


Spolupráce výhodná pro obě strany

O tom, že spolu Tesla a Apple spolupracují, nebo plánují spolupracovat, se vedou zvěsti již celé roky. Nikdy předtím se však spekulace nepotvrdily a nikdy předtím se o spojenectví těchto dvou společností nemluvilo tak jako nyní.

Může za to prohlášení generálního ředitele Tesly, který na svůj twitterový účet napsal, že by rád viděl Teslu v soukromých rukou. Aby se tak skutečně mohlo stát, je zapotřebí najít toho správného partnera a Apple by se zdál být ideální volbou.

Myslí si to minimálně Ross Gerber, jeden z významných investorů společnosti Tesla, který dokonce Apple veřejně vyzval, aby alespoň uvažoval o spolupráci s Muskovou automobilkou, protože by tím prý pomohl i sám sobě.

„Pokud se podíváte na to, jaké jsou Elonovy každodenní problémy, zjistíte, že jsou spojeny především s provozem. Proto byl v minulosti u Applu najat Stevem Jobsem Tim Cook. Cook je perfektní pro tuto roli. V minulosti se Apple a Tesla k vzájemné spolupráci nedostaly, protože Musk podporu Applu nepotřeboval, ovšem nyní je jasné, že pomoc potřebuje.“

Naopak Apple dle Gerbera potřebuje nové technické inovace, které by podle jeho názoru mohla Tesla poskytnou.

Můj největší strach u Applu je, že v inovační křivce zaostávají. Netuším, kde budou za pět let, ale mám pocit, že telefony nebudou v příštím desetiletí hlavním zařízením.“

Vzájemné sympatie bychom hledali dlouho

Samotný Musk však věří, že Apple nebude vůbec potřeba. Sází totiž na státní investiční fond Saudské Arábie, která disponuje dostatečnou finanční rezervou, aby mohla být dohoda o soukromém vlastnictví podepsána pouze s ní. Ovšem Musk dodal, že by mnohem radši viděl Teslu s různorodou základnou investorů.

Jak velká je šance, že spolu tyto dvě společnosti začnou spolupracovat? Pokud se podíváme na jejich vzájemnou minulost, tak ta není úplně nejlepší. Společnosti si navzájem kopírovaly nejen designMusk se na adresu Applu několikrát vyjádřil dost nevybíravým způsobem.

Zmatený Apple a sobecká Tesla

Navíc pokusy Applu o průnik do automobilového průmyslu byly vždy dost nejasné. Apple v jednu chvíli pracuje na vlastním pohonu, pak zase na vývoji vlastního autonomního systému, který by dodával dalším společnostem, a tu zase pracuje na kompletním voze s nakousnutým jablkem na přídi.

Pokud chce Apple vytvořit svůj vlastní automobil, znamená to, že není spokojený s tím, co je v současné době nabízeno na trhu a není tedy jasné, k čemu by Teslu potřeboval. Větší smysl by pak tedy spolupráce dávala v momentě, kdy by se Apple rozhodl držet pouze vývoje autonomních systémů pro třetí stranu. Tady ovšem narážíme na ten problém, proč by Tesla sdělovala Applu své know-how, když chce sama vyrábět autonomní vozy.

Vzájemné partnerství se tak zdá být výhodné snad jen pro Teslu, pokud by byl Tim Cook skutečně schopen rozdělit své pracovní aktivity mezi Teslu a Apple, a pokud by Apple chtěl nakoupit akcie Tesly. Zda by z toho však měl nějaký profit, je otázkou. Spolupráce těchto dvou společnost tak prozatím vypadá dost nereálně.

 

Nahoru