menuMENUHledat

Sprchovací kout, který umí vyrábět elektřinu, je reálnější vynález, než byste čekali.

06.11.2015 15:48
Sprchovací kout, který umí vyrábět elektřinu, je reálnější vynález, než byste čekali.

Jdete se osprchovat a přitom si kromě očisty těla vyrobíte ještě elektřinu. Zní vám to jako sci-fi? Možná to díky vědcům z chemické fakulty brněnského Vysokého učení technického bude brzy běžná praxe. Na VUT v Brně se totiž dlouhodobě zabývají výzkumem takzvaných optoelektronických materiálů. Dosavadní zkušenosti nasvědčují tomu, že tato látka by se při použití na větší skleněné ploše – tedy například ve sprchovém koutě – dala v budoucnu využít i k výrobě elektřiny.

Nově objevená látka je lehká a ohebná

Optoelektronické materiály jsou velmi lehké a ohebné a v praxi vypadají jako tenký film, který se dá nalepit na různé druhy povrchů. Třeba na okna, vitríny obchodů, zdi nebo právě na stěny sprchového koutu. Kromě toho, že může vyrábět elektrickou energii, dokáže také sám měnit barvu. Takže ke sprchování a vyrábění elektřiny nám přibyde ještě další bonus – ve sprše se při mydlení pokocháne měnícími se barvami.

Tato chameleoní vlastnost optoelektronických materiálů z nich navíc dělá ideální pomůcku pro armádu. Mohou totiž automaticky reagovat na barvy ve svém okolí a přizpůsobit se jim. Daly by se díky tomu využít jako maskování pro vojenskou techniku, ale i pro samotné vojáky.

Využití pro elektromobily?

A představte si ty nekonečné možnosti, které by poskytly automobilovému průmyslu! Elektromobil, který by si za jízdy dokázal vyrábět elektřinu, měnil by barvu karoserie a ještě by v reakci na sluneční svit ztmavoval skla, se díky výzkumu na VUT v Brně jednou může stát skutečností. 

Nahoru