menuMENUHledat

Tesla Model S: Nové asistenční systémy jsou tady, mimo jiné kamera

23.10.2014 10:08 | Zdroj: teslamag.de, Instagram
Tesla Model S: Nové asistenční systémy jsou tady, mimo jiné kamera

Na fóru Tesla Motors Club se již živě diskutuje a spekuluje o tom, kdy budou asistenční systémy obsažené v softwarovém manuálu 6.0 k dispozici. Jedná se zejména o tempomat a varování při vyjetí ze stopy. Oba tyto systémy používají kameru.

Asistent spolupracuje s GPS a sleduje značky

Tempomat tak může prostřednictvím kamery uložené za zpětným zrcátkem snímat dopravní značky, aby zjistil maximální povolenou rychlost. Odečtené hodnoty jsou pak srovnány s aktuální rychlostí získanou z GPS a v případě překročení je řidič varován.

Pokud v oblasti žádné značky nejsou, snaží se asistent zjistit maximální povolenou rychlost opět prostřednictvím GPS. Řidič si systém může nastavit tak, že se mu varování pouze promítne na displeji, a nebo může být varování propojeno se specifickým tónem.

Volant vibruje, pokud se vychýlíte ze stopy

Společně s tímto tempomatem pomáhá řidiči také systém na kontrolu stopy. Pokud automobil opouští pruh, jsou spuštěny vibrace ve volantu. Onu stopu vytyčí opět kamera ve zpětném zrcátku a pokud z této stopy přední kolo vyjede aniž by byl zapnut blinkr (při rychlosti nad 50km/h), pak se vibrace samy spustí.

Kdy tyto asistenční systémy budou k dispozici, zatím ještě není známo. Nicméně tyto systémy se jeví jako nezabudovatelné do stávajících Modelů S, protože je nutná i dodatková hardwarová výbava. Tesla Motors se k této otázce zatím nevyjádřila, takže nezbývá, než jen spekulovat.

Nahoru