menuMENUHledat

Tesla napomáhá bourat genderové stereotypy ve vědě

05.03.2018 10:01 | Autor: VS | Zdroj: discovere.org, teslarati.com, twitter.com
Tesla napomáhá bourat genderové stereotypy ve vědě

Gigafactory 1 společnosti Tesla hostila událost jménem Girl to Engineering Day. Jedná se o snahu otevřít obzory mladým studentkám v oblasti inženýrství a bojovat se zažitými stereotypy týkajících se žen a práce ve vědeckém sektoru.


Věda je i pro holky

Tesla se ve spolupráce se společností DiscoverR zapojila do akce s názvem Národní týden inženýrství. V rámci něj hostila událost jménem Girl to Engineering Day, v rámci které pozvala do své Gigafactory 1 několik mladých studentek nevadských vzdělávacích institucí, aby se v továrně účastnily edukačních aktivit a zjistily, že na poli vědy mohou najít své uplatnění i ženy.

Pro společnost DiscoverE, která se přímo specializuje na zprostředkování vědy a inženýrství dětem a studentům, se jednalo o 17. ročník akce, která se si klade za úkol zprostředkovat mladým studentkám svět inženýrství a práci, kterou tento obor přináší. Akce studentkám nabízí brzkou zkušenost s vědeckým prostředím prostřednictvím celé řady výletů, výstav, táborů a dalších aktivit ve spolupráci s velkými společnostmi, jakou je i Tesla.

Studentky se během své návštěvy Gigafactory 1 setkaly se zaměstnankyněmi společnosti Tesla, se kterými postavily závěsný most, model vozu poháněný vzduchem a jednoduchý motor. Součástí akce byla také prohlídka celé Gigafactory 1, oběd s inženýrkami, které ve výrobním komplexu pracují a šlapání na energetickém kole, které je schopné vyrábět elektřinu.

Boj proti stereotypům

Tato akce se setkala u fanoušků s nadšenými ohlasy. Ti chválili Teslu za její iniciativu překlenout genderovou propast ve vědecké oblasti. Jak jistě víte, v celých Spojených státech momentálně probíhá masová kampaň s názvem MeToo, která se týká nejen problematiky sexuálního obtěžování. Původně se jednalo o otevřené zpovědi hollywoodských hvězd ohledně sexuálního obtěžování ve filmovém průmyslu, ovšem celá kampaň nabyla daleko větších rozměrů a momentálně se snaží poukázat na to, že ženy i ve 21. nemají ve společnosti stejné postavení jako muži.

Studie Americké asociace žen na univerzitách (AAUW) dokazují, že se silné genderové mezery vyskytují i v několika oborech. Muži opanují obory jako jsou IT a inženýrství a stále existuje určitá předpojatost vůči zapojení žen celkově do „mužského průmyslu“. A právě akce podobné Girl Engineering Day napomáhají tento zažitý stereotyp bourat a vytvořit rovnocenné podmínky pro obě pohlaví.

Tesla velmi ráda podporuje dobrosrdečné akce, což dokazuje i případ Matthewa Chana, obrovského fanouška vozů Tesla, který bojuje s pokročilým stádiem rakovinného bujení. Pro něj Tesla uspořádala speciální prohlídku továrny ve Freemontu, po které jej provedl Franz von Holzhausen a dokonce se setkal i s Elonem Muskem.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru