menuMENUHledat

Tesla rozšiřuje svou síť (nejen) v Evropě

13.10.2016 12:41 | Zdroj: electrek.co
Tesla rozšiřuje svou síť (nejen) v Evropě

O tom, že koupit si v Evropě Teslu není nic snadného, asi každý z vás ví. My Češi to máme nejblíž do Rakouska nebo Německa, a to jsme na tom ještě dobře. Tesla se ale chystá na změnu. Už brzy přibude Španělsko a lépe na tom budou i v ostatních částech světa – do konce roku se chystá otevření poboček v Mexiku, Jižní Koreji, na Taiwanu či Novém Zélandu.

Tesle se v Evropě daří

Zatímco jiné americké automobilky v Evropě často strádají (vzpomeňme třeba na Dodge, který chtěl svého času prorazit i v Česku), Tesle se tu daří. V Norsku se dokonce Model X s prodejem takřka 800 kusů za uplynulý kvartál (z toho 601 jen v září) stal v září druhým nejprodávanějším modelem aut vůbec, hned za VW Golf. Obrovské úspěchy slaví Tesla i ve Spojeném království. Mohou za to hlavně dotace na elektromobily. Ve Spojeném království činí třeba 4 500 liber, což není málo. Navíc například v Londýně odpadá majitelům Tesel nutnost platit drahý „poplatek za zácpu,“ jak místní administrativa pojmenovala 10librové mýtné za každý vjezd do města.

Zákaz aut na benzín do roku 2030

Tesla se v posledních letech v Evropě hodně rozšířila. Podpora elektromobility ze strany vlád i místních samospráv je zde zkrátka vysoká, a to nejen ve Spojeném království, Norsku nebo Švýcarsku. Navíc se teď na scéně objevuje nový strašák pro benzínové a dieselové vozy. Bundesrat neboli horní komora německého parlamentu chce podle magazínu Spiegel prosadit úplný zákaz prodeje automobilů na benzín a naftu od roku 2030, a to v celé EU. Dlužno dodat, že v tom není sama. Nizozemsko na svém vlastním území plánuje totéž již od roku 2025 a Norsko, které není členem EU, rovněž.

Širší síť nabíjecích stanic – díky Porsche

A Tesla si půdu v Evropě připravuje i jinak. Porsche, budující síť ultrarychlých nabíjecích stanic pro své nové elektromobily, modely Audi e-tron a elektromobily VW, se nechalo slyšet, že umožní i dobíjení Tesel. Přitom slibuje dvakrát rychlejší nabíjecí stanice než Superchargery, což je pro majitele Tesel skvělá zpráva. Tesla přitom stejnou možnost nabízí ostatním automobilkám už dávno. S Porsche prý hovoří o sdílení nabíjecích stanic i Mercedes – další možnost nabíjení pro Teslu?

 

Nahoru