menuMENUHledat

Tesla vám nedovolí přetáhnout

17.11.2014 08:00
Tesla vám nedovolí přetáhnout

Spousta lidí se obává, že když si neohlídají dojezd, elektromobil se zastaví, vypne a nechá je na holičkách. To se s Teslou samozřejmě nestane.

Naplánujte trasu a nezapomeňte na supercharger

Jistě, musíte mu předem trošku pomoct, ale to je při plánování delší cesty otázka několika minut navíc. Displej umístěný na palubní desce vám zobrazí mapku s nabídkou všech existujících superchargerů. Vám už jen stačí naplánovat si trasu tak, abyste se v případě dlouhé cesty do zahraničí dostali k jednomu z nich a baterii si dobili.

Berte ale v potaz i to, že po celonočním nabíjení v garáži dosáhnete 100 % kapacity baterie vaší Tesly, a tak urazíte na jeden zátah kolem 400 km. Ovšem ruku na srdce - i když je třeba takový Model S nesmírně pohodlný, i vaši spolucestující uvítají po pár hodinách jízdy krátkou pauzu na protažení a občerstvení.

Auto vás samo upozorní, když mu začne docházet šťáva

V závislosti na vaší rychlosti, resp. spotřebě energie za posledních 30 mil (zhruba 50 km), vypočítá software přibližný zbývající dojezd. Ve chvíli, kdy se stav nabití vaší baterie začne nepříjemně snižovat, vůz vás samozřejmě upozorní. Také vám ukáže, jak daleko od vás se nachází nejbližší supercharger, a naplánujete si příští pauzu podle toho. Do mapky si také můžete ukládat i běžné nabíjecí stanice, u kterých ale dobíjíte o něco déle. Aspoň ale stihnete oběd.

Zkrátka skoro totéž jako s klasickým automobilem, až na to, že s patřičně vybaveným Modelem S za doplnění šťávy v superchargeru nebudete muset platit. Toť vše, žádný stres ;)

Nahoru