menuMENUHledat

Tesla ve třetím kvartálu zaválela

05.10.2018 10:06 | Autor: VS | Zdroj: tesla.com
Tesla ve třetím kvartálu zaválela

Třetí kvartál tohoto roku je za námi a výrobci sumarizují jeho výsledky. Děje se tak i u Tesly, pro kterou toto čtvrtletí znamenalo skutečně velké množství úspěchů.


Pro začátek trochu čísel

Během třetího čtvrtletí roku 2018 Tesla vyprodukovala celkem 80 142 vozů, což je o 50% více, než se jí podařilo vyrobit ve druhém čtvrtletí. Celkem vyrobila 53 239 kusů Modelu 3, a 26 903 kusů Modelu S a X.

Co se dodávek týče, tak i zde si Tesla polepšila, když svým zákazníkům dodala celkem 83 500 vozidel, přičemž opět většina představovala Model 3 s 55 840 dodanými kusy. Modelu S bylo dodáno 14 470 kusů a Modelu X 13 190. S těmito čísli se Tesla dostává na 80% navýšení počtu dodaných vozů oproti celému minulému roku. Navíc dodala dvakrát více Modelů 3 než za všechna předchozí čtvrtletí dohromady.

Před Teslou však stále stojí splnění ambiciózního plánu dodat do konce roku 2018 zákazníkům 100 tisíc Modelů S a X, což nebude mít vůbec jednoduché. Celou zprávu si můžete přečíst zde.

Z pekla do pekla

Jak nám čísla dokládají, Tesla se již definitivně vymanila z výrobního pekla, jak Elon Musk popsal situaci z počátku tohoto roku. Sám však připustil, že v současné době naopak prožívá dodávkové peklo, protože objednávek na Model 3 je skutečně mnoho a Tesle se nedaří zvládnout logistiku vyrobených vozů na jedničku.

O tom, že Tesla prožívá skutečně povedené čtvrtletí, se vědělo již předtím, než byly statistické údaje zveřejněny. Dokonce i takoví skeptikové jako David Tamberrino, který je analytikem společnosti Goldman Sachs, vydal předtím prohlášení, že očekává, že se Tesle podaří splnit její výrobní a dodací cíle pro třetí kvartál tohoto roku.

Když všichni přiloží ruku k dílu

Za velkými úspěchy Tesly stojí především týmové úsilí, kdy se velké množství zaměstnanců společnosti i z vyššího vedení zapojilo do dodávek vozů přímo ke dveřím nových majitelům, což mělo za následek rozšíření vtipu, že je dost možné, že vám na dveře zaklepe sám Musk s tím, že vám veze novou Teslu.

Pokažený poslední týden

I přesto, že se Tesle tolik daří, nebylo pro ni poslední čtvrtletí zcela bez problémů. Ty největší přišly minulý týden, kdy SEC (Komise pro cenné papíry a burzu) podala žalobu na Elona Muska za jeho prohlášení o privatizaci společnosti. Tato událost se výrazně promítla na ceně akcií společnosti, která šla směrem dolů. Musk se však s SEC dokázal domluvit mimosoudní cestou, což má za následek jeho povinnost zaplatit pokutu 20 milionu dolarů a odstoupení z křesla předsedy představenstva společnosti. Po tomto urovnání se cena akcií opět navrátila do původních hodnot před propadem.

Plány na poslední kvartál?

Pro poslední kvartál tohoto roku má Tesla ještě ambicióznější cíle. Očekává, že by se jí mělo podařit dosáhnout výrobního tempa 10 tisíc Modelů 3 za týden a co nejvíce zefektivnit proces dodávky vozů novým majitelům. Držme tedy Tesle palce, aby se jí i poslední kvartál podařil tak, jako ten třetí.

Nahoru