menuMENUHledat

Tesla vylepšuje Model X

14.11.2016 14:26 | Zdroj: electrek.co
Tesla vylepšuje Model X

Po světě už jezdí přes 20 000 Modelů X. Poptávka po nich je obrovská, a to nejen v USA. Jen v Kanadě se jich prodala už téměř tisícovka a prodejní čísla předčila i Model S. Jenže Tesla je jiná než ostatní auta. Zatímco kvalita běžných aut se od jejich nákupu už jen snižuje, u Tesly je to díky softwarovým vylepšením naopak. Co všechno se za ten rok od uvedení zlepšilo?

Auta, která „rostou“

Když si koupíte auto od libovolné značky, jediné, na co se můžete těšit, je jeho postupné stárnutí. Plasty nebudou tak hezké, kůže bude ošoupanější, motoru bude klesat výkon, tlumiče budou unavenější a elektronika víc a víc „zlobivější“. No, u Tesly je to jinak. Tesla je takový „počítač na kolečkách.“ Softwarově se tam řídí skoro vše a tak lze softwarově skoro vše také upravovat. Občas dojde ale i na nějakou tu hardwarovou úpravu. Přehled toho, co Tesla zvládla na Modelu X během jediného roku vylepšit je přitom ohromující!

Dveře Falcon Wings

Asi nejznámější jsou vylepšení unikátních dveří Falcon Wings. Ty jsou nově o čtvrtinu rychlejší, dokáží se dynamicky přizpůsobit při otevírání okolnímu prostředí a mají dvakrát vylepšenou detekci okolních objektů. Tesla říká, že tato vylepšení vedla k 83 % poklesu problémů, které zákazníci hlásili při jejich otevírání a zavírání. Vylepšení se však dočkal i klíček, který slouží k jejich otevírání. Tesla softwarovými úpravami dosáhla 8× nárůstu životnosti jeho baterie a doplnila do softwaru automobilu schopnost detekovat nízký stav baterie klíčku.

Teplota interiéru

O úpravě všech Tesel, která zabraňuje přehřátí interiéru, už od nás víte. Model X však dostal ještě softwarový update, který umožňuje zvýšit maximální rychlost větráků. Podobnost s počítači zde není čistě náhodná. Tesla prostě auto bere „trochu“ jinak.

Zadní sedadla

A softwarovým updatem se nezlepšil jen pohyb větráků. Vylepšených možností polohování se dočkala dokonce i zadní sedadla. Postupně se zlepšily jejich možnosti polohování, detekce překážek, nastavení sklonu i celková použitelnost. Dokonce přibyly i inteligentní funkce nastavení polohy sedadla v závislosti na poloze ostatních sedadel. To je v klasických autech ostatních značek tak, jak je známe, naprosto nemyslitelné.

Palubní zábavní systém

Tesla si u Modelu X pohrála i s nastavením dotykového displeje a možnostmi integrovaného Bluetooth. Samozřejmě i Model X se dočkal software 8.0 se všemi jeho funkcemi.

Hardwarové úpravy

Ne všechny změny a vylepšení však přišly přes OTA (Over-the-Air) rozhraní. Někteří zákazníci si stěžovali na hluk od předních dveří při vyšších rychlostech. Tesla tedy sáhla po hardwarových úpravách zámků dveří i k drobným úpravám těsnění, které vedly k 51 % poklesu stížností zákazníků na přední dveře a 22 % poklesu stížností na aerodynamický hluk.

 

 

Nahoru