menuMENUHledat

Tesle se blýská na lepší časy, Kalifornie může dát na elektromobily 3 miliardy dolarů!

29.06.2017 12:47 | Autor: MSO | Zdroj: Teslafan, The Mercury News, The Verge, obrázek: tesla.com
Tesle se blýská na lepší časy, Kalifornie může dát na elektromobily 3 miliardy dolarů!

O tom, že jsou státní dotace pro prodeje elektromobilů klíčové, jsme vás už informovali. Ve státech, kde se dotace zrušily, se prodeje elektromobilů propadly, zatímco zavedení dotací naopak nastartovalo jejich raketový růst. A jeden takový raketový růst teď možná čeká Teslu přímo v domovské Kalifornii!

Návrh zákona slibuje 3 miliardy hlavně pro Teslu

Svůj návrh zákona na podporu elektromobilů představil člen kalifornského zákonodárného shromáždění Phil Ting. Ting o svém návrhu říká, že se má stát výrazným impulsem a podporou k tomu, aby stát Kalifornie naplnil své cíle v oblasti ochrany životního prostředí.

Podle tohoto návrhu by Kalifornie měla do rozvoje elektromobility a čisté dopravy investovat na 3 miliardy dolarů, a to do roku 2025. Přitom od roku 2010 ve stejné oblasti proinvestovala jen 420 milionů dolarů. V současné podobě se přitom dotace pohybují relativně nízko – od 1500 do 5000 dolarů.

Tingův návrh počítá s tím, že v podstatě v téměř stejném období se proinvestuje šestinásobek. To by znamenalo pro prodeje elektromobilů skutečně masivní impuls, jak o něm hovoří Ting. Nově mají být dotace nastaveny tak, aby se zcela srovnaly ceny elektromobilů a automobilů na benzín.

The Mercury News přitom uvádí, že tyto rozdíly se u vozů střední třídy pohybují i na hranici 15 000 USD. Návrh počítá přitom s tím, že 7500 dolarů by přispěla Kalifornie a zbylých 7500 by šlo ze stávajícího federálního daňového bonusu.

Jak a proč chce Kalifornie podporovat elektromobily

Návrh nového zákona přichází krátce poté, co se Kalifornie, stát New York a stát Washington rozhodly dodržet Pařížskou úmluvu i navzdory rozhodnutí Donalda Trumpa, že USA se touto dohodou nebudou řídit. Jedním z nástrojů, jak chce Kalifornie dodržet Pařížskou úmluvu, je i závazek mít na svých silnicích 1,5 milionu „čistých automobilů“ do roku 2025. Doposud se jich přitom prodalo jen 300 000.

Co to znamená pro Teslu?

Pokud návrh zákona, který je nyní probírán v senátu, projde, bude to pro Teslu znamenat obrovský úspěch. Prakticky přes noc jí to pomůže nejen nahradit zrušené dotace v Hongkongu, ale tentokrát v zemi, kde má téměř nulové náklady na logistiku.

To vše navíc v „předvečer“ uvedení Modelu 3. Právě pro něj jsou to extrémně dobré zprávy. Sleva 15 000 dolarů na nový Model 3 by určitě zahýbala s jeho prodeji. Jestli zákon projde, kalifornskou Teslu čekají doslova zlaté časy.

Nahoru