menuMENUHledat

Tesle se ve čtvrtém kvartálu dařilo, teď ji čekají velké změny!

08.02.2018 16:49 | Autor: MNG
Tesle se ve čtvrtém kvartálu dařilo, teď ji čekají velké změny!

Tesla dosáhla dalšího čtvrtletního nárůstu tržeb, a to na 3,3 miliardy dolarů, což je o něco více, než očekávala Wall Street. Zároveň se jí podařilo mírně snížit ztrátu. Ta podle amerických účetních standardů dosáhla 4,01 USD na akcii. Elon Musk se teď navíc chopil kormidla v oblasti obchodu a servisu. Firma také chystá představení Modelu Y.

Finanční výsledky mírně překvapily

Finanční výsledky Tesly byly sice rekordní, ale překvapily jen mírně. Za zmínku stojí zejména 55% meziroční nárůst tržeb. Ten mohl být mnohem větší, kdyby automobilka nenarazila na problém při výrobě Modelu 3. I proto Tesla ve zprávě pro investory slibuje na letošní rok ještě mnohem větší tempo růstu. Cíl pět tisíc Modelů 3 týdně stále platí. V březnu by se automobilka měla přiblížit hranici 2 500 Modelů 3 za týden. Vděčí za to zejména pokračujícímu zavádění automatizace výroby. I přes nedávný úspěch rakety Falcon Heavy, která vynesla první generaci Roadsteru na oběžnou dráhu a udělala tím Tesle obrovskou reklamu, je teď stěžejní výroba. Firma se však potýká, zejména na americkém trhu, také se zásadními problémy v oblasti servisu.

Elon Musk u kormidla

S tím pravděpodobně souvisí změna na klíčové pozici ve firmě. Jon McNeill, prezident pro prodej a servis Tesly, odešel k přepravní službě Lyft (obdoba Uberu), kde nyní působí jako generální ředitel. McNeill svou pozici v Tesle zastával déle než rok, konkrétně od listopadu 2016, kdy automobilka tuto pozici vytvořila. Firmu tak provedl uvedením Tesly Semi. Elon Musk se rozhodl, že jeho pozici převezme osobně. Bude tak mít pod palcem nejen řízení celé Tesly, ale i její obchod a servis. To by mohlo uklidnit některé nespokojené zákazníky Tesly, kteří se potýkají s dlouhými čekacími lhůtami na servis. Proti nim McNeill zahájil ofenzivu v podobě mobilního servisu, jenž funguje nejen v USA, ale rozjíždí se i v Kanadě. Ostatně Tesla právě v Kanadě pro tuto svoji službu nabírá nové techniky.

Model Y se hlásí o slovo

Jedním z důvodů, proč by rok 2018 mohl přinést ještě rychlejší než 55% nárůst tržeb, je samozřejmě také Model Y. Elon Musk na něj upozornil při představování výsledků za poslední kvartál. Doslova uvedl: „Chystáme se na konci letošního roku provést nějaké kapitálové investice, které se vztahují k Modelu Y. Nechci předbíhat, ale věřím, že máme dobrý plán. Jsem nadšený z toho, jak připravujeme Model Y. Využíváme přitom řadu věcí, které jsme se naučili u Modelu 3, a musím říct, že ho teď navrhujeme tak, aby bylo možné ho vyrábět snadno, a nikoliv komplikovaně.“

Z uvedených slov je zřejmé, že byť mělo být SUV Model Y postaveno na platformě Modelu 3, celá řada věcí zde, aspoň z výrobního pohledu, bude přece jen jinak. To by za normálních okolností znamenalo zdražení výroby. Jenže Tesle jde hlavně o schopnost vyrábět a prodávat masově, což pro Model 3 zatím stále neplatí. Zároveň je možné, že se změnami v Modelu Y se zpětně změní i některé součásti Modelu 3. To se ale budeme muset nechat překvapit.

Nahoru