menuMENUHledat

V Holandsku plánují využít desítky akumulátorů PowerWall a vytvořit virtuální elektrárnu

04.10.2016 08:44 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
V Holandsku plánují využít desítky akumulátorů PowerWall a vytvořit virtuální elektrárnu

Eneco, společnost sídlící v Holandsku, chce použít stovku akumulátorů Tesla Powerwall. S nimi hodlá vytvořit něco jako virtuální elektrárnu, kterou nabídne zákazníkům. Navíc jim zaplatí, aby se projektu účastnili. Nápad padlý na hlavu? Je to jednodušší než se zdá.

Powerwall se slevou a další finance během roku

Pokud by se Enecu podařilo napojit pouze na 30 % kapacity stovky akumulátorů Powerwall, můžou se vyrovnat s poptávkou po elektřině nezávisle na fosilních palivech.

Celý projekt se nazývá CrowdNett. Eneco na něm úzce spolupracuje s Teslou, společností SolarEdge a švýcarskou softwarovou firmou Ampard. Nabízí zákazníkům, kteří už mají na střeše solární panely instalaci systému Powerwall za zvýhodněnou cenu – 4 900 euro namísto běžných 7 000 euro.

Navíc klienti dostanou 450 euro každý rok, pokud dovolí projektu CrowdNett, aby si vypůjčil v případě potřeby 30 % kapacity baterie. Eneco prohlašuje, že během normálního použití je taková ztráta téměř neviditelná.

V Holandsku najdete na střechách asi 400 tisíc solárních panelů

Manažer v oblasti inovací z firmy Eneco, Dirk-Jan Middelkoop, dále uvedl:

„Neustále investujeme do obnovitelné energie. A zároveň pracujeme na vývoji chytrých řešení pro příad, že je bezvětří nebo naopak nečekaně slunečno. Domácí akumulátory jsou součástí této strategie. Ale použít je na vyrovnání kolísání v síti otevírá zcela nové možnosti. Výhody budou zjevné na obou stranách. My budeme nezávislí na klasické síti a vytvoříme tak jakousi virtuální elektrárnu. Zákazníci dostanou finanční kompenzaci a rovněž se budou podílet na udržení stability naší sítě.“

Eneco věří, že se jim podaří přesvědčit asi 400 majitelů střešních solárních panelů, aby se projektu CrowdNett zúčastnili. Což by nemělo být tak těžké. V Holandsku je na střechách instalováno asi 400 tisíc solárních panelů.


This article originally appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru