menuMENUHledat

V Národním parku Šumava roste síť půjčoven elektromobilů

01.07.2015 06:47
V Národním parku Šumava roste síť půjčoven elektromobilů

V Národním parku Šumava roste síť půjčoven elektromobilů, elektrokol a elektroskútrů. Zároveň s nimi zde přibývají i ekologické dobíjecí stanice. Rozvoj čisté dopravy tu aktivně podporuje mimo jiné ministr životního prostředí Richard Brabec, který v Hartmanicích slavnostně otevřel takzvaný chytrý energetický bod.

Podpora pro elektromobily

Chytrý energetický bod slouží k ukládání elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Ve speciálním novém typu baterie se schraňuje solární a větrná energie, která se následně může využít třeba právě pro dobíjení elektromobilů.

Ministerstvo životního prostředí rozvoj elektromobilů dlouhodobě podporuje, a proto vyhlásilo hned dva dotační programy na jeho posílení. Jeden z nich je určen speciálně pro obce v národních parcích – ministerstvo by totiž uvítalo rozvoj elektromobility i v dalších chráněných územích. Z peněz získaných v tomto dotačním programu si mohou obce ležící na území národních parků pořídit právě vozidla na alternativní pohon. Na elektromobil jim ministerstvo přispěje až 200 tisíci korun.

Dobíjecí stanice na Šumavě

Že má podobné úsilí smysl, ukazuje právě přibývání elektromobilů a dobíjecích stanic na Šumavě. Projekt sítě půjčoven a nabíječek je navíc propojen i se sousední bavorskou stranou národního parku, kde ho, stejně jako na české straně, podporuje vedení parku.

Podpora „voňavější“ dopravy se ale netýká jen národních parků. Ministerstvo životního prostředí spolu s resortem průmyslu a obchodu připravuje Národní akční plán čisté mobility. Investiční a motivační pobídky se nebudou týkat jen chráněných přírodních území, ale celé České republiky. Plán počítá mimo jiné také s masivním rozvojem dobíjecí sítě pro elektromobily v horizontu 5 let.

 

Nahoru