menuMENUHledat

V roce 2030

27.11.2014 09:24
V roce 2030

Zatímco dnes se v ČR prodají pouhé desítky elektromobilů ročně, v roce 2030 by měl jejich podíl na celkovém prodeji dosáhnout 20 %.

Poděkujeme emisnímu cíli

Podle studie společnosti Roland Berger, která s těmito a dalšími údaji přišla, se stále přísnější požadavky Evropské unie na emise CO2 postarají o přirozený nárůst elektromobility. Vzhledem ke stanovenému emisnímu cíli pro rok 2025 – zhruba 75 g CO2/km – výrobcům klasických automobilů nezbyde, než se na elektrifikaci dopravy podílet.

I Česká republika se snad probere

Česká republika, co se elektromobility týká, za zbytkem Evropy zaostává. Dobíjecích stanic je méně, nabídka a prodejnost vozů je omezená a celkové povědomí zákazníků o výhodách elektromobilů je nízké – to vše navíc tvoří uzavřený kruh. I tak ale Roland Berger očekává, že v roce 2020 se při přirozeném vývoji českého trhu prodá 6–7 tisíc elektromobilů ročně. S tím počítá i skupina ČEZ a plánuje svých osm desítek dobíjecích stanic rozšířit tak, aby uspokojila desítky tisíc řidičů. Majitelé vozů Tesla budou mít navíc k dispozici daleko hustší síť superchargerů.

Nahoru