menuMENUHledat

Vyšší rychlostní limity pro elektromobily? Pro Rakušany žádný problém!

31.10.2018 08:23 | Autor: VS | Zdroj: bmnt.gv.at, teslarati.com
Vyšší rychlostní limity pro elektromobily? Pro Rakušany žádný problém!

Již nyní se mohou majitelé elektromobilů těšit z některých výhod, kterými vlastníci tradičních vozů neoplývají. Sem patří například speciální parkovací místa, vyčleněné jízdní pruhy a již brzy dost možná i vlastní rychlostní limity.


Vlastnit elektromobil se v Rakousku vyplatí

Nová iniciativa rakouské vlády chce odměnit vlastníky elektromobilů velmi zajímavým způsobem. 25. října místní kabinet oznámil, že plánuje upravit rychlostní limity pro elektromobily cestující v tzv. IG-L úsecích, ve kterých mají řidiči nařízeno snížit svou rychlost na dálnici na 100 km/h. Tyto úseky o celkové délce 440 kilometrů byly rakouskou vládou zřízeny za účelem snižování emisí.

Majitelé vozů Tesla a dalších elektromobilů by tak mohli těmito úseky projíždět o 30 km/h rychleji než jejich kolegové s konvenčními vozy.

„Výjimkou pro elektromobily na úsecích IG-L chceme dát majitelům elektromobilů výhodu před majiteli klasických vozů s konvenčním motorem“ řekla rakouská ministryně pro udržitelný rozvoj Elisabeth Köstinger.

EV ano, hybridy ne

Köstinger dále poznamenala, že nová inciativa je součástí podpory přijetí udržitelné dopravy. Spolu s upravenými rychlostními limity chce vláda prosadit pro elektromobily také otevření autobusových pruhů ve městech a má v plánu pro EV budovat také bezplatná parkovací místa v centrech měst.

Větší podrobnosti k novým pobídkám ze strany rakouské vlády ještě nejsou k dispozici, ovšem podle dosavadních vyjádření vlády to vypadá, že výjimka bude udělena pouze automobilům s akumulátory, jako jsou vozy Tesla. Sama Köstinger naznačila, že největší výhody budou moci čerpat majitelé EV a tak lze očekávat, že hybridům jako je BMW i8 tyto výhody uděleny nebudou.

Elektrifikace evropské dopravy

Pro nás je to velmi dobrá zpráva a to z toho důvodu, že do budoucna lze předpokládat podobné snahy o ochranu životního prostředí i v dalších koutech Evropy, Českou republiku nevyjímaje. Pokud se však tato novinka osvědčí v Rakousku, mohly by jí přijímat i další evropské země. Elektrické vozy koneckonců neprodukují žádné emise a se stále se zlepšujícími technologiemi brzy budou schopny korzovat celou Evropou zcela bez omezení. Bylo by tak naprosto zbytečné udělovat jim stejné rychlostní limity jako vozům s konvenčními pohonnými jednotkami. Navíc by se jednalo o další zajímavý způsob, jak motivovat řidiče k nákupu elektromobilů.

Elektromobily se ukazují jako důstojnou, ne-li lepší alternativou, k tradičním vozům a jsou to právě země jako Francie, Rakousko, Británie či Německo, které postupem času zaujímají k bezemisní dopravě stále vřelejší postoj. Podobných omezení, jako jsou rakouské IG-L či zákaz vjezdu dieselovým vozům do center některých německých měst, tak bude nadále přibývat a časem by mohly donutit řidiče k tomu, že nákup elektromobilu bude jediným racionálním řešením.

Nahoru