menuMENUHledat

Elon Musk spolufinancuje výzkum umělé inteligence

16.12.2015 08:35 | Zdroj: usatoday.com
Elon Musk spolufinancuje výzkum umělé inteligence

S umělou inteligencí musí svět zacházet extrémně opatrně. Je to potenciálně větší nebezpečí než atomové bomby. To jsou slova, která Elon Musk napsal minulý rok na svém Twitteru. Protože si Musk uvědomuje nejen kontroverze, ale i obrovský potenciál umělé inteligence, rozhodl se nyní spolufinancovat neziskový projekt OpenAI, který se zabývá jejím vývojem.

Na rozjezd projektu se vybralo přes miliardu dolarů

Na svém webu popisuje nezisková organizace OpenAI svůj záměr následovně: Naším cílem je rozvíjet umělou inteligenci způsobem, který bude nejvíc prospěšný pro lidstvo bez ohledu na finanční zisk.

U zrodu OpenAI stojí kromě Elona Muska například podnikatel Peter Thiel, který spolu s Muskem před lety rozjel internetový platební systém PayPal. Další finanční podporu projektu poskytli například Jessica Livingston, která podniká v oblasti start-upů, nebo spoluzakladatel LinkedInu Reid Hoffman. Dohromady se na rozjezd projektu vybrala víc než miliarda dolarů.

Podle Muska by se s umělou inteligencí mělo zacházet opatrně

Elon Musk, který rád projekty z říše sci-fi převádí do reálného života, se už o možnostech umělé inteligence zmiňoval několikrát. Vždy ovšem nezapomněl zdůraznit, o jak ožehavé téma se jedná. V loňském rozhovoru například zmínil legendární film Terminátor, ve kterém počítačový systém s umělou inteligencí vyhodnotil lidi jako hrozbu a pokusil se je proto odstranit. Podle Muska je samozřejmě podobný příměr přehnaný, ale nic to nemění na tom, že s umělou inteligencí by dle jeho názoru lidstvo mělo zacházet velmi opatrně.

Nahoru