menuMENUHledat

Elon Musk vyšle dva astronauty kolem Měsíce, už příští rok

28.02.2017 11:50 | Zdroj: Obrázek: istock.com
Elon Musk vyšle dva astronauty kolem Měsíce, už příští rok

Elon Musk včera šokoval prohlášením, že za rok vyšle kolem Měsíce dva astronauty. Ti si za vesmírnou cestu zaplatili nemalé peníze, údajně větší, než platí NASA za dopravu astronauta na ISS. Pro SpaceX to bude finální test před misí na Mars. Ta má započít rovněž příští rok a alfou a omegou budou rakety Falcon Heavy, které si SpaceX otestuje právě při misi na Měsíc.

Mise na Měsíc jako test nových technologií

Kolem Měsíce se mají v příštím roce podívat hned dva soukromí astronauti. Stanou se tak osmými a devátými vesmírnými turisty v historii, avšak prvními vesmírnými turisty, kteří se podívají dál od Země.

Na vesmírnou turistiku mělo zatím „patent“ jen Rusko, respektive americká společnost Space Adventures, která ve spolupráci s ruským vesmírným programem mezi lety 2001 až 2009 dopravila na orbitu Země celkem 6 mužů a 1 ženu. Na rozdíl od vesmírných turistů Space Adventures, kteří cestovali do vesmírů ve vyzkoušených raketách Sojuz, se stanou z vesmírných turistů SpaceX v podstatě „betatesteři“.

Jak uvádí časopis Wired, jedinou v současné době otestovanou součástí jejich mise je odpalovací rampa 39A. Odletět přitom mají už za rok. SpaceX do té doby potřebuje otestovat nový typ rakety Falcon Heavy a nový typ kapsle Crew Dragon. Doposud totiž používal jen menší rakety Falcon 9 a kapslemi Dragon pro transport neživého nákladu na ISS.

Vývoj a otestování obojího je přitom klíčové jak pro 2,6 miliardovou (v dolarech) zakázku pro NASA na dopravu astronautů na ISS, tak pro plánovanou misi na Mars.

Soukromí astronauti

Musk prozatím identitu 8. a 9. vesmírného turisty v historii Země tají. Víme o nich jen to, že později v tomto roce započnou trénink, že jejich mise potrvá jen přibližně týden a že při ní obletí Měsíc, popoletí trochu dál do hlubokého vesmíru a pak se obrátí směrem k Zemi. Aspoň tolik prohlásil Musk o jejich misi pro časopis Wired. Celková vzdálenost, kterou ve vesmíru urazí má být prý 300 až 400 tisíc mil (482 až 643 tisíc km). Střední vzdálenost Měsíce od Země je přitom nejméně 363 295 km (až k jeho povrchu).

Falcon Heavy jako skládačka

Důvodů, proč Musk chce vyslat soukromé astronauty na oběžnou dráhu Měsíce, může být několik. Předně Musk potřebuje pořádně otestovat novou raketu Falcon Heavy, a to včetně jejího opakovaného použití. Nad touto koncepcí totiž stále visí spousta otazníků, zejména díky motorům Merlin. Falcon Heavy je ve skutečnosti jen upravenou raketou Falcon 9, která obsahuje další dva první stupně rakety Falcon 9, které slouží k tomu, aby se výrazně těžší náklad dokázal odlepit od povrchu Země. O to větší výzvou bude s Falcon Heavy zpátky přistát na povrchu Země. První raketa Falcon Heavy má do vesmíru odstartovat podle Muska ještě letos v létě, zatím bez posádky.

Mise na Mars se blíží

Mise společnosti SpaceX na Mars by měla rovněž začít už příští rok. Musk chce vyslat již vyzkoušenou kapsli Dragon 2 na Mars. Objevují se však první náznaky toho, že mise s lidmi by se mohla z roku 2020 trochu posunout. Mars je přeci jen vzdálený od Země 33,5 milionu mil (skoro 54 milionu km). Trasa kterou bude muset lidská posádka ve vesmíru urazit, bude tedy 100× delší než ta, kterou příští rok absolvují první dva odvážlivci se SpaceX. Do vybudování Marsopolis podle původních cílů Elona Muska však stále jež zbývá 39 až 99 let. 

Nahoru