menuMENUHledat

HyperLoop – vesmírné cestování na Zemi bude brzy skutečností

27.05.2015 18:46 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
HyperLoop – vesmírné cestování na Zemi bude brzy skutečností

Objevily se zprávy, že HyperLoop Transportation Technologies vyjednala nabídku o koupi dostatku půdy kolem Interstate 5 v Kalifornii. Podle Navigant Research by tam měla vzniknout zkušební dráha HyperLoop, která bude mít 5 mil. Stane se cestování, které většina z nás zná z Futuramy, brzy skutečností?

Stavba v roce 2016

Kolik taková věc bude stát? Zatím se mluví o částce 100 milionů dolarů pod vizitkou “důkaz konceptu”, se kterým v roce 2013 přišel Elon Musk. Jeden podobný článek už máme na skladě, přečíst si o něm můžete tady. Očekává se, že peníze budou pocházet z IPO (veřejná nabídka akcií), samotná stavba se plánuje na rok 2016.

Jestliže jste o věci zvané HyperLoop ještě neslyšeli, představte si jí jako zvláštní potrubí, kterým se dají posílat zprávy nebo věci (třeba v bance). Až na to, že tahle trubice bude dlouhá několik mil a dost velká na to, aby unesla lidi. Musk o tom smýšlí jako o systému, který vcucne pasažéry v LA a vyplivne je v San Franciscu. To celé proběhne asi rychlostí 800 mil za hodinu a cesta potrvá kolem 35 minut.

Ani Musk nepřekoná zákony fyziky

Zdá se vám to trochu přitažené za vlasy? No, musíme vzít v potaz, že jde o muže, který si usmyslel, že postaví raketu za zlomek toho, co ostatní společnosti. A pak se mu to povedlo. Dnes má jeho společnost SpaceX dopředu několik let zaplněných prací a miliardami dolarů. (Zatímco ostatní společnosti pláčou po zákaznících.)

I přese všechnu jeho genialitu, ani Musk nemůže překonat fyzikální zákony. Všechny druhy dopravy se musí vypořádat se třením a odporem větru. Jak se zvyšuje rychlost, roste i tření, opravdovým nepřítelem vysokorychlostního cestování je ale právě odpor vzduchu. Aerodynamické zatížení vzrůstá spolu s rychlostí. To je důvod, proč to trvá čtyřikrát tak dlouho „vyrazit díru do vzduchu“ při rychlosti 100 mil za hodinu, než při 50 mílích za hodinu.

Nezvedej most, radši sniž řeku

HyperLoop nepopírá zákony fyziky, jen hledá nové směry, jak minimalizovat její efekty. Je to jedna z těch věcí, která spadá pod heslo: „Nezvedej most, radši sniž řeku.“

Takže, začneme s odporem vzduchu. HyperLoop se bude skládat z kovové trubice, která bude několik mil dlouhá a uvnitř bude částečné vakuum. Méně vzduchu rovná se méně odporu. Méně odporu vzduchu rovná se vyšší rychlost za užití méně síly.

Pryč s koly, nápravami i motory

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru