menuMENUHledat

HyperLoop – vesmírné cestování na Zemi bude brzy skutečností

27.05.2015 18:46 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com

Pryč s koly, nápravami i motory

Druhá část plánu má za úkol eliminovat všechna kola, nápravy a motory, které způsobují tření v běžných dopravních prostředcích. Místo toho přepravních moduly uvnitř HyperLoopu budou „plout“ na tenké vrstvě vzduchu, která minimalizuje tření na téměř nulu. Namísto motoru, bude vlak poháněn elektricky poháněnými lineárními urychlovači, které budou instalovány po celé délce. Nápad je to geniální. Ale bude to fungovat?

Žádné toalety, občerstevní, ani pohyb

Musk uvádí, že pasažéři, kteří využijí HyperLoop, budou mít absolutní komfort. Skeptici ale mají mnoho co říct. Za prvé budou cestující zavřeni v „kapsli“ bez oken. Ti, co trpí klaustrofobií nebo jen nemají rádi stísněné prostory, si dost pravděpodobně lístek nekoupí.

Dál během cesty nebude žádný servis, žádné toalety a nulová šance pohybovat se kolem během cesty. (Na druhou stranu, ruku na srdce, kolik z nás se prochází v autobuse či vlaku během cesty, která trvá něco málo přes půl hodiny?) Jako poslední bod prozatímních nevýhod tu máme bombardování ušních bubínků náporem vzduchu, zatímco se budou pasažéři přesouvat nadzvukovou rychlostí.

Testovací dráha – uvidíme!

Musk zatím předpokládá, že jízda bude klidná a hladká. Ve skutečnosti by ale trubka nesměla mít jedinou chybičku a musela mít dokonalý tvar bez jakéhokoliv porušení. (Haló, zdravíme vás. Mluvíme o Kalifornii, kde je seismická aktivita docela běžným jevem.)

Testovací dráha je navržena tak, aby zodpověděla výše navržené otázky (a mnohé další) a přesvědčila veškeré pochybovače. Jestli se ale něco takového opravdu uskuteční, to je zatím ve hvězdách. Co myslíte vy?

Nahoru