menuMENUHledat

SolarCity přijde s revoluční fotovoltaickou střechou

11.10.2016 09:56 | Autor: Teslafan
SolarCity přijde s revoluční fotovoltaickou střechou

SolarCity, výrobce fotovoltaických panelů, se brzy stane dceřinou společností Tesla Motors. Sám Elon Musk v něm už v srpnu vlastnil podíl 22 %. SolarCity s akvizicí za 2,6 miliardy dolarů souhlasil už na začátku srpna. Teď má do konce října přijít s revoluční novinkou – fotovoltaickou střechou, která vypadá… no, jako střecha

Forward Labs byly první, ale teď se stáhly

Za zmínku stojí fakt, že před necelým měsícem přišly v podstatě se stejným produktem Forward Labs. Nepříliš známá firma svůj produkt představila na Kickstarteru. Její zástupce ukazuje na videu střešní krytinu se stejným vzhledem jako konvenční plechová střecha, která se v USA těší velkému zájmu, a jen nepatrně vyšší tloušťkou. Samotný fotovoltaický panel je schovaný pod krytinou, čímž mizí veškeré estetické nedostatky fotovoltaických panelů. Má však jednu výhodu – panely se tolik nezahřejí, a proto vytvoří více elektřiny. Jenže poté, co Elon Musk a SolarCity ohlásili, že do konce října představí podobný produkt, Forward Labs svou nabídku stáhly.

Solární střecha jako krok k energetické soběstačnosti

Možná vám vrtá hlavou, proč proboha Tesla Motors koupila výrobce fotovoltaických panelů. Odpověď lze najít v prezentaci pro investory. Solární střecha od SolarCity má v portfoliu doplnit akumulátory Tesla Powerwall či Powerpack. Přibýt by měl i řídicí software pro distribuci elektrické energie z více zdrojů/lokalit. Kombinací solárních střech a lithiových akumulátorů od Tesly by už přitom mohlo jít vytvořit energeticky soběstačné budovy. Při využití software a spojení více zdrojů a odběrných míst do inteligentní sítě by se pak dalo vytvořit i energeticky soběstačné město (samozřejmě bez energeticky náročných průmyslových provozů, hromadné dopravy apod.).

Nahoru