menuMENUHledat

10 důvodů, proč je elektromobil šetrnější k životnímu prostředí

06.10.2014 11:27
10 důvodů, proč je elektromobil šetrnější k životnímu prostředí

1. Elektrický pohon neprodukuje škodlivé zplodiny

Elektromobily během svého provozu nevypouštějí do ovzduší žádné zdraví škodlivé látky jako jsou oxid uhelnatý, oxidy dusíku nebo uhlovodíky. Nepřispívají ke vzniku přízemního ozónu, nevyfukují prachové částice, skleníkové plyny ani nic dalšího. Produkují jen příjemný požitek z jízdy ;)

2. Neničí omítky budov

Protože neznečišťují vzduch, nemají čím ušpinit ani vaši omítku. Zůstane dlouho svěží a bílá. Pokud ji nevyzdobí holubi. Nebo bláto. Nebo opilí chodci…

3. Elektřina může být lokální obnovitelný zdroj

Na rozdíl od neobnovitelných fosilních paliv lze elektřinu vyrábět pomocí slunce, větru nebo vody, takže se na ni můžeme spoléhat i do budoucna. Můžeme si ji zvesela vyrábět přímo v naší české kotlince, nespotřebovávat při tom přírodní bohatství a, budeme-li tak činit s rozumem, tu kotlinku si nezaneřádíme.

4. Pokles zájmu o těžbu ropy může zachránit území, jako je Arktida

My nepotřebujeme rozvrtávat oblasti nevyčíslitelné hodnoty. Ani nepřispíváme ke zmenšování ledového pokryvu. Všichni lední medvědi, tuleni a narvalové vám budou za pořízení elektromobilu nesmírně vděční.

5. Elektromobil nepřispívá k hlukovému znečištění

S trochou nadsázky se dá říct, že kdyby se po našich silnicích proháněly pouze elektromobily, uvědomíte si, že bydlíte u dálnice, jen když zaprší ;)

6. Dobíjecí stanice jsou bezpečnější než benzínové pumpy

Elektrické dobíjení s sebou nenese riziko výbuchu. A můžete při něm manipulovat s otevřeným ohněm.

7. Nehrozí únik

Elektřina vám nevyteče z ropovodu ani z tankeru, takže žádná mastná oka na moři, na rybách nebo ptácích.

8. Nezapáchá

Nejen že se v okolí silnic začne lépe dýchat, když ubyde spalovacích motorů, ale i dobíjecí stanice budou pro nos příjemnější – už žádný zápach benzínu. Obtěžovat vás bude už jen případný kouř z cigaret a smrad odpadků pod sedačkou (odpadky ale nikdo v Tesle nemá :-) ).

9. Možnost dobíjení doma

U odpadu ještě chvíli zůstaňme – jakmile odpadne nutnost navštěvovat prodejnu pokaždé, když vašemu vozu dojde šťáva, sníží se také výroba kelímků na kávu a plyšových hraček (z nichž některé, ruku na srdce, jsou odpadem už ve chvíli svého vzniku).

10. Už žádné plastové kanystry

Jen další odpad, který odpadne…

Nahoru