menuMENUHledat

Tesla v praxi XXV: Muž používá baterie z Modelu S k napájení svého domu

14.09.2016 11:32 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Tesla v praxi XXV: Muž používá baterie z Modelu S k napájení svého domu

Jason Hughes se dostal do podvědomí fanoušků Tesly jako ten, kdo odhalil plány na novou verzi elektromobilů P100D. Tentokrát ale vypustil do internetového světa naopak něco ze svého soukromí. Jedná se o unikátní dům v Severní Karolíně, který je napájen bateriemi ze dvou Modelů S.

390 metrů čtverečních plochy domu využívá 102 solárních panelů. Ty pohlcují energii ze slunce, která se následně uchovává v domácí bateriové jednotce. Hughes ji postavil z bateriových modulů, které vytrhl ze dvou bateriových packů z Tesla Model S 85 kWh.

Hughes a jeho rodina se stali z 99 % nezávislími

Domácí solární systém o výkonu 44.4 kW poskytuje dostatek energie, aby mohl napájet celý dům a všechny spotřebiče. Navíc vystačí i na dobíjení dvou Modelů S, které Hughes a jeho žena vlastní. Trvalo přes rok, než celý systém postavil a vypiloval. Ale v tuto chvíli je Hughes a jeho rodina z 99 % nezávislá. Energetická společnost dostane ročně asi 200 dolarů (4 800 Kč), což jde většinou na udržení funkčních měřičů a sítě.

Baterie uchovávající energii v Hughesově domě jsou originální bateriové packy ze zachráněného Modelu S. Hughes je přestavil tak, aby vyhovalaly jeho záměrům. Reakce jsou různé, první otázka ale většinou směřuje na cenu celého tohoto projektu. Velká část připadá na baterie z Tesly, mluvíme o částce cca 40 tisíc dolarů (960 tisíc Kč). Přiznává, že projekt nedává z finančního hlediska valný smysl. Podle něj je ale důležité si uvědomit, že hodnota celého projektu spočívá v něčem jiném.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru