menuMENUHledat

3 jednou ranou – 90 kWh baterie, absurdní zrychlení a jasný čas příchodu nových modelů

23.07.2015 09:30 | Autor: BP | Zdroj: teslamotors.com
3 jednou ranou – 90 kWh baterie, absurdní zrychlení a jasný čas příchodu nových modelů

O novém “Absurdním” zrychlení jsme už psali v článku, který vyšel tento týden. Elon Musk oznámil tuto novinku na páteční konferenci. Přinášíme vám zprostředkovanou verzi, která je k mání také na oficiálních stránkách společnosti Tesla Motors. Co se událo?

  • 90 kWh baterie za 3 tisíce dolarů
  • “Ludicrous Mode” neboli “Absurdní mód”: z nuly na 96,6 km/h za 2,8 sekund
  • 70 kWh Model S za 70 tisíc dolarů

Jako první bych měl asi odpovědět na to, co se vám určitě honí hlavou: „Kde je sakra Model X a Model 3?! Na tom byste vážně měli zapracovat.“ Žádný strach, oba modely nepouštíme z mysli ani na okamžik a jsem rád, že mohu říct, že jsme udělali opravdu velký pokrok. Model X je na cestě k prvním dodávkám, a ty se uskuteční do dvou měsíců. Model 3 na sebe nenechá čekat déle než dva roky.

90kWh baterie

Tak a teď k těm opravdovým novinkám. Díky neustálému vylepšování můžeme zákazníkům nabídnout zvětšení kapacity baterií. Nově budeme prodávat ne 85 kWh „battery pack“, ale 90 kWh. Dojezd se tak zvýší asi o 24 km, cena je 3 tisíce dolarů. Při rychlosti průměrně 104 km/h bude celkový dojezd představovat asi 480 km.

Stávající majitelé Tesla Model S mohou upgradu také využít, ale osobně bych to zvážil. Výhodné je to pro ty řidiče, kteří z hlediska dojezdu jezdí nadoraz. Ostatní majitelé mohou počkat, až bude rozdíl markantnější, než něco přes 20 km. Průměrně předpokládáme zvyšování dojezdu asi o 5 % za rok.

Ludicrous Mode – absurdní zrychlení jako na horské dráze

O novém zrychlení jsme už psali zde. Jen tak ve zkratce, “Absurdní mód” vás dostane z nuly na „stovku“ (97 km/h) za neuvěřitelných 2,8 sekund. A to už je pořádná pálka! Což je ostatně i cena. Za tento upgrade si nadšení zájemci připlatí v přepočtu asi 300 tisíc korun. Ale mít svou vlastní horskou dráhu, to stojí za to :)

70 kWh Model S

Jako poslední novinka přichází Model S 70 kWh s variantou jednoho motoru. Do téhle chvíle byl k mání jen jako dual motor. Nová varianta je k dispozici za 70 tisíc dolarů, tedy o 5 tisíc dolarů méně, než za kolik se prodává zmiňovaná dual varianta.

Nahoru