menuMENUHledat

3 nejčastější chyby při výběru fotovoltaické elektrárny, které vás vyjdou i na desetitisíce korun

13.02.2023 13:42 | Autor: Jarek Bubla
3 nejčastější chyby při výběru fotovoltaické elektrárny, které vás vyjdou i na desetitisíce korun

V Česku vzrostl zájem o fotovoltaické elektrárny o stovky procent. Zájemci o vlastní elektrárnu se však nevědomky dopouští chyb, které je můžou stát i desetitisíce korun.


Mít na střeše fotovoltaické panely, které vyrábí elektřinu pro potřebu domu je sen mnoha lidí a s energetickou krizí zájem o takové řešení rapidně vzrostl. Před samotnou instalací by si však měl zájemce nastudovat mnoho informací, ať nenaletí na nesmyslné řešení, případně by se měl poradit s odborníkem. Níže je výčet chyb, kterých se majitelé domů nejčastěji dopouští a stojí je nemalé peníze.

1) Slabý střídač

Jsou prodejci, kteří na fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 5 kWp nabídnou střídač, jehož výkon je také 5 kW. Na první pohled to vypadá poměrně logicky, ale negativa převažují nad pozitivy. V naší zemi, jako jedné z mála, se účtuje po fázích. Střídač o výkonu 5 kW zvládne do jedné fáze dodat zpravidla jen 1,7 kW. Pokud na jakékoliv fázi budete spotřebovávat 3 kW, 1,3 kW výkonu budete odebírat ze sítě, i když vám fotovoltaika bude vyrábět 4 kW. Zbytečně tak budete platit i ve chvílích, kdy byste mohli být prakticky soběstační. Další nevýhodou méně výkonného střídače je nemožnost rozšíření elektrárny bez výměny střídače. Pokud budete za pár let chtít přidat víc panelů, bude to výrazně nákladnější.

2) Symetrický střídač

Jak už bylo zmíněno výše, v České republice se meří a účtuje po fázích. Bohužel ještě stále se najdou firmy, které zákazníkovi nabídnou symetrický střídač, který do každé fáze posílá stejný výkon. Ve výsledku se tak často stává, že na jedné fázi elektřinu kupujete a na druhé prodáváte. Někdo by si mohl říct, že to nevadí, neboť za elektřinu poslanou do sítě dostanu peníze a vynuluje se to. Tak to bohužel není. V případě prodeje elektřiny do sítě dostanete jen obchodní složku elektřiny, například 3 Kč/kWh bez DPH. Pokud budete mít nákup i prodej dle spotových cen, budete nakupovat elektřinu také za 3 Kč/kWh bez DPH. Problém je, že při nákupu musíte zaplatit ještě poplatek za distribuci, systémové služby a kromě letošního roku také poplatek na podporu OZE. To vše musíte vynásobit 21% daní. Ve výsledku za odebranou kWh zaplatíte o 2 až 4 Kč za kWh více, než kolik dostanete za kWh prodanou. Pokud takhle za rok zbytečně nakoupíte/prodáte 1 MWh kvůli špatně zvolenému střídači, bude vás to stát okolo 3 tisíce Kč ročně navíc

3) "Žravý" střídač

Každý střídač má vlastní spotřebu elektrické energie, která je nezbytná pro jeho provoz. Na trh se bohužel dostaly i střídače, které mají spotřebu extrémně vysokou a někteří majitelé domu se po pořízení fotovoltaiky nedočkali kýženého snížení nákladů na energie. "Žravý" střídač je nejhorší v kombinaci s malým instalovaným výkonem fotovoltaické elektrárny. V případě 4 kWp fotovoltaické elektrárny, která ročně vyrobí přibližně 4 MWh elektrické energie, se může stát, že až 2 MWh elektrické energie spotřebuje samotný střídač. Ve výsledku tak fotovoltaická elektrárna ušetří jen zhruba 2 MWh elektrické energie, pokud ji bude umět domácnost spotřebovat. Jedna zbytečně odebraná MWh ze sítě dnes přitom může vyjít až na deset tisíc Kč.

Všechny tři chyby se točí okolo střídače (měnič, který přeměňuje stejnosněrné napětí na střídavé). Střídač je mozkem elektrárny a určuje, jaké vlastnosti elektrárna bude mít. V příštích článcích se budeme věnovat i dalším problémům, které mohou nastat při výběru a provozování fotovoltaické elektrárny. Pokud zvažujete pořízení elektrárny, nebojte se nejdříve poradit. Dotaz můžete napsat na i mail info@teslafan.cz

Líbí se vám tento projekt a rádi byste ho podpořili? Kupte mi kafe, ať mám energii na jeho další rozvoj ☕

Děkuji za podporu!

 

Nahoru