menuMENUHledat

Energie téměř zdarma pro 52 domácností v Austrálii díky Tesla Powerpack

07.11.2018 09:46 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Energie téměř zdarma pro 52 domácností v Austrálii díky Tesla Powerpack

Powerpack od Tesly je primárně určen pro komerční využití. To ovšem nebrání tomu, aby jej bylo možné využívat i jako zdroj komunitní energie.


Energie od všech a pro všechny

Tesla Powerwall je energetickým řešením ukládání přebytečné energie určeným pro domy se solárními panely a momentálně se jedná o primární řešení ukládání elektrické energie na obytné úrovni, kterou Tesla nabízí. Powerwall je zároveň zmenšenou verzi Powerpacku, který je nejčastěji využíván velkými společnostmi či státními institucemi pro komerční účely a coby systém záložního zdroje elektrické energie v případě výpadků.

Dvě elektrické společnosti se však rozhodly využít kapacity Powerpacku a vytvořily z ní sdílenou powerbanku pro komunitní využití, jako náhradu jednotlivých Powerwalls v každém domě. Tyto dvě společnosti Western Power a Synergy jsou vlastněné vládou a působí v západní Austrálii.

Právě zde leží město Mandurah, které obdrželo vlastní Tesla Powerpack, který bude dodávat energii 52 domácnostem ve spolupráci se solárními stanicemi v Meadow Springs. Zajímavostí na celém projektu je, že společnosti plánovaly zahájit projekt až v příštím roce, ovšem během hledání domácností se přihlásilo tolik zájemců, že byl projekt ve své zkušební verzi spuštěn měsíc po zahájení výběrového řízení. Běžet by nyní měl dva roky.

We have built it (w/ @SynergyEnergy) & they have come. The 52 spots in the PowerBank community #battery trial have been snapped up by #Mandurah households. We’re 3 months ahead of schedule. Read more from Energy Minister @benwyatt: https://t.co/0CtHop19yX pic.twitter.com/tlDTQbKT0t

— Western Power (@westernpowerwa) 5. listopadu 2018

V tiskové zprávě vydané vládou se píše:

„Za cenu 1 dolar za den bude každý zákazník, který se účastní projektu, po dobu dvou let schopen ukládat až 8 kWh nadbytečné energie generované svými fotovoltaickými panely. Ve špičce si pak budou moci čerpat energii zpět a ještě jí prodávat dále do sítě.“

„Pro zákazníky se solárními panely se jedná o skvělou příležitost, která využívá stávající síťové připojení k jejich domovům, vyžaduje téměř nulové náklady a přináší úspory a flexibilitu, které vyhoví všem potřebám.“ Dodává Ben Wyatt, australský ministr energetiky.

Austrálie jako odborník na podobná energetická řešení

Austrálie se stává pověstnou pro své energetické projekty, které využívají systém Tesla Powerpack. Vzpomeňme na projekt největší baterie světa, která se nachází právě v Austrálii, kde slouží jako záložní systém pro oblasti sužované častými výpadky proudu. Tento projekt byl postaven v enormně krátkém čase a rozhodně se nejedná o jediné podobné řešení na území Austrálie. Nicméně projekt využívající Tesla Powerpack pro komunitní účely je něco zcela nového.

Navíc lze předpokládat, že se nejrůznější varianty tohoto systému začnou brzo objevovat v mnohem větším množství, tedy především ve slunných oblastech. U nás by samozřejmě také fungoval, ovšem ne s takovou efektivitou a finanční úsporou jako v Austrálii.

To, jak celý systém vlastně funguje, si můžete prohlédnout v následujícím velmi jednoduchém videu:

Nahoru