menuMENUHledat

Aston Martin začal spolu s Číňany pracovat na svém prvním elektromobilu

10.03.2016 14:07 | Zdroj: astonmartin.com
Aston Martin začal spolu s Číňany pracovat na svém prvním elektromobilu

Britský výrobce luxusních aut oznámil, že elektromobil s názvem RapidE by se na trh měl dostat v roce 2018. Při jeho vývoji se Aston Martin spojil s čínskou technologickou společností LeEco.

James Bond v elektromobilu?

Pokud se plán britského výrobce aut podaří, je možné, že slavný agent James Bond bude v některém z dalších filmů jezdit elektromobilem. Aston Martin RapidE koncepčně vychází z čytřdveřového kupé Rapide S. Ostatně i tento model už Aston Martin ve spolupráci s čínským výrobcem moderních technologií inovoval. Začátkem roku spatřil světlo světa Rapide S vybavený nejnovější technologií, které její autoři přezdívají internetový mozek pro superauto. Ta pochází právě z díly čínské firmy LeEco.

Nyní se ale obě firmy hodlají soustředit právě na vývoj elektromobilu. Znalci automobilového průmyslu tvrdí, že spolupráce na vývoji auta na ekologický pohon, se v tomto případě vyplatí jak firmě Aston Martin, tak výrobci technologií LeEco.

Spolupráce firem bude výhodná pro obě strany

Proč? Aston Martin je značka s tradicí, nicméně se nejedná o tak velkou firmu jako například Ford nebo Nissan, které momentálně také pronikají na trh s elektromobily. Propojení s Číňany jim tak může přinést nejen potřebné finance, ale také lidskou sílu a technologie. Pro čínskou firmu LeEco je na druhou stranu spojení se značkou, která má dlouhou tradici, marketingově výhodné.

Propojení těchto firem tak může vývoj prvního elektromobilu značky Aston Martin výrazně urychlit. Protože čínská vláda v současnosti elektromobily hodně podporuje (do roku 2020 by jich dle jejího vyjádření mělo na čínských silnicích jezdit apoň 5 milionů), má navíc LeEco silnou motivaci do trhu s elektromobily investovat. Je tedy možné, že se celý vývoj elektromobilu ještě urychlí. 

Nahoru