menuMENUHledat

Tesla chce urychlit produkci svého obřího pickupu. Dělá však dobře?

21.11.2018 08:58 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Tesla chce urychlit produkci svého obřího pickupu. Dělá však dobře?

Elektrický Pickup Truck od Tesly je velmi netradičním projektem, kterému původně nedávalo příliš lidí šanci. Ovšem pickup o velikosti náklaďáku bude, a dokonce již velmi brzy!


Pickup Truck

Tesla Pickup Truck patří mezi nejoblíbenější Muskovy projekty a možná i toto nadšení je důvodem, proč se tento, na první pohled bláznivý nápad, skutečně dostane do výroby. Ba co víc, jeho produkční plán by se nyní měl dokonce urychlit, a tak se této novinky dočkáme dříve, než jsme očekávali.

O novince toho stále moc nevíme, ovšem, jak jsme vás informovali již dříve, Elon Musk hledal u svých fanoušků inspiraci, čím vším by měl automobil disponovat. Přitom se zmínil, že se bude jednat o velký nákladní vůz, který uveze až šest osob najednou a to na vzdálenost 643 až 800 kilometrů na jedno nabití, což jsou velmi odvážná čísla.

Důležitější než tahač i sporťák

Důvodem, proč je Musk z tohoto projektu tak nadšený, by ale mohl být především design vozu. Ten Musk popsal jako velmi futuristický a přirovnal jej ke stylu kyberpunk a filmu Blade Runner. I proto se mu možná dostalo té výsady, že se stane přednějším projektem než tahač Semi a druhá generace Tesla Roadster. Na nový Pickup Truck se můžeme těšit ihned poté, co Tesla začne zákazníkům dodávat Model Y.

Lot on our plate, so it’s either get van gliders (no battery, powertrain or compute tech) from Daimler & produce sooner or do all & produce later. Not a big difference to total vehicles produced either way. Priority list is Model Y, solar roof tiles, pickup, semi, Roadster.

— Elon Musk (@elonmusk) 19. listopadu 2018

Musk však na jeden z dotazů na Twitteru dodal, že vše bude do velké míry záležet na zdrojích pro jednotlivé projekty, které je momentálně velmi těžké předpovídat. Každý z projektů vyžaduje tisíce součástek a výrobních postupů a bylo by předčasné něco slibovat. V praxi to znamená, že Pickup Truck bude získávat součástky prioritněji než Semi a Roadster, ovšem jak se bude Tesle dařit jeho výroba, je prozatím nejasné.

In order of resource priority, but not necessarily production ramp, as that depends on thousands of parts & processes, which are extremely difficult to forecast

— Elon Musk (@elonmusk) 19. listopadu 2018

Dělá Tesla dobře?

Podle našeho názoru má upřednostnění Pickup Trucku své stinné i světlé stránky. Jak jistě víte, pickupy jsou v USA, ale i Kanadě a jiných částech světa, velmi vyhledávanými automobily, a proto by rychlejší uvedení elektrického pickupu znamenalo rychlejší zlepšování kvality tamního ovzduší.

To samé se ovšem dá říci i o elektrickém tahači Semi, na který má svou rezervaci velké množství nadnárodních průmyslových společností s milionovými vklady a ty budou chtít své objednávky v co nejkratším čase. Tahače navíc zatěžují životní prostředí globálně v daleko větší míře než pickupy, tudíž bychom rádi viděli Semi na silnicích co nejdříve.

Ideálním scénářem by bylo odhalit Model Y a Pickup Truck zároveň v březnu příštího roku, na kdy je ohlášena premiéra Modelu Y. Tento scénář je však velmi nepravděpodobný a Tesla se na svůj obří pickup začne soustředit až později.

Nahoru