menuMENUHledat

Audiosystém Tesly se bude automaticky přizpůsobovat hluku z okolí

30.01.2018 10:58 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
Audiosystém Tesly se bude automaticky přizpůsobovat hluku z okolí

Podle čerstvých informací bychom se mohli v příštím systémovém updatu softwaru vozů Tesla dočkat automatické regulace hlasitosti audiosystému. Ta se bude snižovat či zvyšovat na základě hluku, který se do vozu dostává působením větru a nerovností na silnici.


Dobré ráno!

Možná se vám také někdy stalo, že jste ráno nasedli do automobilu a po puštění rádia nebo oblíbené hudby vám hlasitost zvuku z reproduktorů málem utrhnula ušní bubínky. Často se to stává z důvodu nesnížení hlasitosti audiosystému poté, co vůz večer zaparkujeme. Důvodem, proč máme audiosystém během jízdy tak nahlas, je to, že  nám poslech neustále narušuje nejen zvuk samotného vozu, ale také vlivy okolí. Mezi ně patří vítr nebo nerovnosti na silnici, které přenášejí vibrace do celého automobilu, což má za následek pořádný rachot. My tak automaticky zvyšujeme hladinu hlasitosti poslouchaného média, na kterou si naše uši postupně zvykají. Ráno však dostaneme pořádnou audiofacku, která je mnohdy doprovázena lehkým infarktem. A právě na tento problém by si chtěla Tesla posvítit v příštím softwarovém updatu.

Tichý, a přesto hlučný

Tesla sice nemusí bojovat s hlukem vozu ve vysokých otáčkách, ale hluk způsobovaný nárazy větru a nerovnostmi na vozovce, slyší její řidiči velmi dobře. Jeden z nich, Joseph Huberman, se Elona Muska na Twitteru zeptal, zda by mohla jeho Tesla měnit hladinu hlasitosti na základě hluku, který se do vozu dostává díky větru a nerovností na vozovce. Na to mu Musk odpověděl svým charakteristickým „Coming soon“, tedy přijde brzy.

@elonmusk it sure would be nice if my @Tesla S would adjust the media sound in relation to the wind and road noise.

— Joseph Huberman (@JosephHuberman) 29. ledna 2018

Coming soon

— Elon Musk (@elonmusk) 29. ledna 2018

Paradoxně ten fakt, že motor Tesly nevydává téměř žádný hluk, způsobuje, že řidič vnímá zvuk větru a vibrací mnohem intenzivněji než řidič automobilu s konvenčním motorem. Tesla se proto rozhodla využít algoritmu, který bude určovat hluk v interiéru vozu. Tento algoristmus bude pracovat především s rychlostí automobilu, podle které bude odhadován hluk ve voze a tím i automaticky zvyšovat či snižovat hlasitost médií. Čím rychleji se automobil pohybuje, tím více roste odpor vzduchu a tím stoupá i hlasitost větru, který se opírá do automobilu. Navíc větší rychlost způsobuje i vyšší valivý odpor mezi pneumatikami vozidla a vozovkou, což je opět doprovázeno zvýšenou hladinou decibelů.

Kdy?

Tato další vychytávka přijde do vozů Tesla nejspíše s příštím updatem, protože se nejedná o nic složitého. Navíc slovy „přijde brzy“ reagoval Musk i na požadavek snadného nastupování do vozu či automatických stěračů, které se představily hned v následujícím updatu.

Nejnovější update by mohl kromě automatické regulace hladiny hlasitosti médií přinést i opravu neposedných stěračů a také rozšířenou paletu hlasových příkazů po Model 3

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru