menuMENUHledat

Tesla v roce 2019: Premiéry nových modelů, lepší schopnosti vozů a nabíječky na každém rohu

02.01.2019 09:47 | Autor: VS
Tesla v roce 2019: Premiéry nových modelů, lepší schopnosti vozů a nabíječky na každém rohu

Jak řekl sám Elon Musk, Tesla se v roce 2018 stala skutečnou automobilkou. Rok 2019 bude pro tuto kalifornskou elektromobilku rokem, kdy by měla pravdivost těchto slov dokázat. A my již nyní víme, že se máme na co těšit!


Rok 2018 byl pro Teslu skutečně zlomový, a to především díky Modelu 3, jehož produkce málem přivedla kalifornského výrobce elektromobilů na mizinu. Ovšem vše se nakonec v dobré obrátilo a Tesla momentálně bortí jeden výrobní rekord za druhým a oslavuje nejúspěšnější kvartály své historie.

Model 3 znamená pro automobilku velký skok vpřed a hlavně pak velký příliv kapitálu, díky kterému bude moci v roce 2019 realizovat více projektů. Dočkáme se zdokonalení systému Autopilot, nových modelů, vylepšení těch stávajících a zejména v Evropě značného zahuštění sítě stanic Supercharger.

Tesla Model 3

Jak již bylo řečeno výše, Modelu 3 patřil rok 2018, to ovšem neznamená, že by s ním neměla automobilka velké plány i pro tento rok. Hlavním cílem Tesly je stabilizovat výrobu vozu na 10 tisíc kusů za týden. Tím by měla být schopna pokrýt poptávku nejen ze Spojených států, ale také z Evropy a Asie, kde bude Model 3 již brzy prodáván.

Tesla totiž očekává, že celkem by měla v roce 2019 dodat 380 tisíc kusů Modelu 3 a mezi nimi by měla být i tolik očekávaná základní konfigurace v hodnotě 35 tisíc dolarů, kterou Musk slibuje od premiéry tohoto modelu.

Tesla Model Y

Aby se nám výčet nabízených modelů značkou Tesla změnil z písmen S 3 X na S 3 X Y, je zapotřebí ještě Modelu Y. Ten by měl mít v tomto roce svou premiéru a otevřít by se měla i možnost jeho rezervace.

V současné době se hovoří o datu 15. března, které přislíbil sám Musk, doposud však nebylo nic potvrzeno. Naše čekání na premiéru nového modelu od Tesly, které se táhne od poslední prezentace modelů Semi a Tesla Roadster v listopadu roku 2017, tak snad bude již brzy u konce a my se budeme moci pokochat dalším povedeným elektromobilem z dílny vizionářské automobilky.

Tesla PickupTruck

U tohoto modelu si nemůžeme být jistí snad ničím. Elon Musk prohlásil, že se své priority dočká hned po Modelu Y. Nikde se však nedozvíte, zda po premiéře malého SUV postaveného na základech Modelu 3, půjde elektrický pick-up do vývoje, nebo bude premiérován. Zda jej tedy uvidíme v tomto roce, je zatím otázkou.

Někteří však mluví o společné premiéře s Modelem Y, což je velmi odvážná myšlenka, ale nám by taková show špatný den rozhodně neudělala. Mnohem reálnější je však scénář, který počítá s tímto modelem až na rok 2020.

Modely S a X

Model S i Model X má Tesla ve své nabídce již poměrně dlouho. Neznamená to však, že by patřily do starého železa. Ba naopak! Někteří tvrdí, že rok 2019 bude patřit právě těmto modelům a pracím na jejich omlazení.

Tesla sice provádí update svých vozů průběžně, a ne jako ostatní výrobci, kteří vždy za určitý časový úsek představí faceliftované verze svých modelů, i přesto si pro nás Tesla na tento rok přichystala významný upgrade Modelu S a X. Ten se bude týkat interiéru, díky kterému budou všechny interiéry modelů S, X a 3 designově harmonizovány. Tato změna, spolu s možným navýšením kapacity baterií a upgradem softwaru vozu, by mohla mít za následek navýšení poptávky po tomto voze během druhé poloviny tohoto roku.

Tesla Semi

Tesla má sice v plánu zahájit v roce 2019 výrobu elektrického tahače, ovšem nemůžeme čekat nikterak velké výrobní objemy. Svých zkušebních vozů by se tak možná mohli dočkat někteří z držitelů prvních objednávek a zbytek vyrobených Semi bude jistě sloužit k prezentaci modelu.

Autonomní Tesly

Poslední z aktualizací systému Autopilot je poměrně výrazným krokem kupředu a jak to tak vypadá, vývojářský tým rozhodně nemá v úmyslu ve své snaze polevovat.

Již nyní se hovoří o systému, který bude schopen poskytnout autonomii třetí generace během jízdy na dálnici. Tesla má navíc připraven nový počítačový hardware, který začne do svých vozů instalovat v polovině tohoto roku a který by měl ještě výrazněji přispět k plné autonomii vozů Tesla.

Hustá dobíjecí síť

V současné době u nás fungují pouze tři stanice Supercharger, což není pro Teslu ta nejlepší vizitka. Automobilka však chce na tomto problému zapracovat a evropskou dobíjecí síť upgradovat o dobíječky V3 a zároveň zahájit budování celé řady nových stanic, a to především na východě starého kontinentu. Pro nás to tedy znamená, že u nás bude počet stanic růst a zároveň budou ty stávající modernizovány.

V současné době je po celém světě vybudováno 1 386 stanic Supercharger, které dohromady poskytují dobíjecí místa pro 11 583 vozů. Ani jednu z nich však nenajdeme v Africe, kam chce Tesla upřít svou pozornost v roce 2020.

Jak vidíte, čeká nás toho s Teslou skutečně dost a dost a my se již nyní nemůžeme dočkat toho, co revoluční automobilka Tesla, velký vizionář Elon Musk a jeho další projekty, jako je SpaceX či Boring Company, tomuto světu v roce 2019 přinesou. Připravte se, tahle jízda právě začíná, a my budeme u toho!

Nahoru