menuMENUHledat

Automobilové závody s hodnotami emisí na nule

16.08.2016 14:32
Automobilové závody s hodnotami emisí na nule

Svět zelených jásá, když se s příchodem roku 2017 rozjede i nová série automobilových závodů, během nichž do ovzduší neunikne žádné CO2.

Šampionát Formule E a další závody elektromobilů

Vývoj elektromotorů dospěl postupem času až do stavu, kdy jsou vozy schopné ujet ne desítky, ale rovnou stovky kilometrů bez nutnosti dobíjet. To je klíčový krok pro vůbec první úvahy o osazení elektromotorů do závodních monopostů. Tato myšlenka nedávno nemohla minout ani královskou motoristickou disciplínu formuli 1, která po snížení výkonu motoru v roce 2014 přidala ke strojům i elektromotor pro zlepšení výkonu.

Vedení F1 si tím slibovalo snížení emisí až o třetinu, na diváky však nemyslelo. Po velké vlně kritiky na nevýkonnost strojů, neadekvátně nízkou hlučnost a tím vzniklou nudu na závodních okruzích však regule doznaly několika změn. Úspěchem a aktuálně probíhající druhou sezonou se naopak může těšit šampionát Formule E.

Nyní se však schyluje k motoristické disciplíně, která bude založená čistě na elektromotorech v osobních vozech Electric GT World Series. Ba co víc, ikonou se stane Tesla Model S P85+, z níž budou týmy vycházet. Vůz schopný dosáhnout rychlosti 100 km/h během pouhých 3 vteřin je vrcholnou verzí na trhu elektromobilů jedoucích čistě bez použití fosilních paliv.

Zdroj: wikipedia

Jaké jsou další detaily závodu?

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru