menuMENUHledat

Battery Day - přinese dnešek revoluci na poli elektromobility a energetiky?

22.09.2020 10:11 | Autor: JB
Battery Day - přinese dnešek revoluci na poli elektromobility a energetiky?

Dnes se chystá dlouho očekávaná událost, na které Tesla představí svůj pokrok ve vývoji bateriových technologií.


Tesla dnes večer představí novinky v oblasti vývoje baterií, které mohou způsobit malou nebo velkou revoluci na poli elektromobility, dokonce i energetiky. 

Cena baterií

Cena lithiových baterií je zatím největší překážkou v rozvoji elektromobility, aktuálně se náklady na výrobu baterií pohybují nad 100 dolarů za kWh. Spekuluje se, že Tesla ohlásí novou výrobní cenu okolo 75 dolarů za kWh, což by znamenalo obrovský posun a zvýšení cenové konkurenceschopnosti elektromobilů. Díky snižující se výrobní ceně mohou baterie také výrazně přispět k rychlejšímu rozvoji obnovitelné energetiky a krátkodobému vyrovnávání energetických soustav.

Zvýšení energetické hustoty

Další nevýhodou baterií je jeich vysoká váha. Tesla dnes možná oznámí zvýšení energetické hustoty baterií o cca 20 %, čímž by se mohl prodloužit dojezd elektromobilů o podobné číslo. Model 3 by tak zvládal dojezd i přes 500 km, Model S i 700 km.

Milionová baterie a bez kobaltu

Dalším milníkem by mohlo být představení baterie s životností 1,6 milionů kilometrů, což by znamenalo jeden z největších průlomů vůbec, nebotˇ by se razantně zvýšila cenová konkurenceschopnost bateriových vozů. Současně by baterie měly být zcela bez kobaltu a zmizela by tak často vytýkaná vlastnost výroby baterií a jejich neekologičnost.

Tohle jsou nejčastější spekulace okolo dnešního Battery Day, nakonec však můžeme být překvapeni, že Elon Musk přijde ještě s úplně něčím lepším, nebo i horším. Dnes večer bude jasno.

Nahoru